De Kijvelanden betaalt 20.000 euro boete vanwege dodelijk ongeval op werkvloer

Het Openbaar Ministerie heeft Stichting Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden een boete opgelegd van 20.000 euro. Het OM verwijt de Kijvelanden dat zij als werkgever niet genoeg heeft gedaan om te zorgen voor een veilige werksituatie. Daardoor kon het gebeuren dat een patiënt op 3 februari 2017 een 25-jarige medewerker dood stak. De werknemer was net in dienst toen hij door een psychiatrisch patiënt met TBS werd neergestoken met een schaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak leidinggevende en schipper voor dood door schuld: niet vastgesteld dat aan hun schuld te wijten is dat scholier is overleden bij werkzaamheden op schip

Rechtbank Overijssel 11 februari 2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:537

Aan de Binnenhaven 4 te Enschede is een scheepswerf gevestigd. Er werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals de medeverdachte. De leerlingen van de school waar slachtoffer als leerling op zat mochten leren lassen en andere (las)werkzaamheden uitoefenen bij de scheepswerf. Daarnaast kwam het voor dat de leerlingen klusjes uitvoeren, waaronder het verwijderen van vuil uit de haven. Op basis van de inhoud van het dossier stelt de rechtbank vast dat verdachte op 22 juni 2017 aanwezig was op de Werf, dat hij daar was als verantwoordelijk feitelijk leidinggevende van verdachte medeverdachte en ook dat hij die dag belast was met het toezicht op de werf.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aantal arbeidsongevallen neemt toe

Steeds meer werknemers worden slachtoffer van een arbeidsongeval. Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval is gestegen van 4368 in 2018 naar 4474 in 2019. Vorig jaar overleden 69 mensen als gevolg van een ongeval tijdens het werk (2018: 71). Verreweg de meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de bouw. Ook in de sectoren industrie, vervoer en opslag en de agrarische sector vielen veel slachtoffers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is een condicio sine qua-non verband voldoende voor het aannemen van strafrechtelijk causaal verband bij een arbeidsongeval?

Een opvallende uitspraak in hoger beroep, niet in de laatste plaats omdat de verdachte rechtspersoon in eerste aanleg nog integraal was vrijgesproken door de rechtbank Overijssel. De rechtbank had daarbij in aanmerking genomen dat (het aan de tenlastelegging ten grondslag liggende) art. 3:17 van het Arbobesluit niet werd geschonden door het al dan niet deugdelijk zijn van de borgingsconstructie. Het genoemde artikel houdt de verplichting van de werkgever in om het gevaar te worden getroffen of geraakt door voorwerpen, producten of onderdelen daarvan, dan wel vloeistoffen of gassen, of het gevaar bekneld te raken tussen voorwerpen, producten of onderdelen daarvan, te voorkomen, dan wel indien dat niet mogelijk is, zoveel mogelijk te voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

40.000 euro boete voor bouwbedrijf na dood medewerker

Rechtbank Overijssel 28 november 2019, ECLI:NL:RBOVE:2019:4467

Een bouwbedrijf uit Groningen krijgt een geldboete opgelegd van 40.000 euro na een dodelijk bedrijfsongeval op een bouwplaats. Op 26 april 2017 overleed een medewerker nadat een betonnen wand op hem was gevallen. Omdat het bouwbedrijf niet opzettelijk handelde, is de straf lager dan de officier van justitie had geëist.

Read More
Print Friendly and PDF ^