Veroordeling voor het aanschaffen van bots op Genesis Market om daarmee strafbare feiten te plegen

Gerechtshof Den Haag 22 januari 2025, ECLI:NL:GHDHA:2025:66

De verdachte wordt vervolgd voor grootschalige cybercriminaliteit, waarbij hij zich bezighield met het verkrijgen en verhandelen van gestolen digitale identificatiegegevens, computervredebreuk en phishing. Zijn handelswijze omvatte het gebruik van Genesis Market, een illegale marktplaats waarop gehackte inloggegevens en digitale vingerafdrukken werden verkocht. De verdachte kocht gedurende een periode van meerdere jaren in totaal 1885 “bots” aan. Deze bots bevatten gestolen inloggegevens, wachtwoorden, browsercookies en digitale “fingerprints”, waarmee hij zich kon voordoen als de rechtmatige eigenaar van de gegevens. Hierdoor kon hij op frauduleuze wijze toegang krijgen tot online accounts en bankgegevens van derden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Patiënten, medewerkers en zorgverzekeraars in de luren gelegd: OM eist gevangenisstraf in zorgfraudezaak

Het Openbaar Ministerie eist twintig maanden gevangenisstraf tegen een 51-jarige vrouw verdacht van zorgfraude. De vrouw zou geld hebben verdiend door niet-kloppende declaraties bij zorgverzekeraars in te dienen en te laten uitbetalen. Ook zou zij zich voor hebben gedaan als huisarts, terwijl zij geen medische bevoegdheid had. “De verdachte ondermijnde het zorgstelsel en gebruikte het als crimineel verdienmodel”, aldus de officier van justitie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het medisch beroepsgeheim na de dood

Sinds 2020 kan op basis van drie gronden inzage worden verkregen in het medisch dossier van een overleden patiënt: toestemming van de patiënt, melding van een incident of wegens zwaarwegende belangen. De wetgever beoogde hiermee een vereenvoudiging van de praktijk. In dit artikel wordt per inzagegrond de balans opgemaakt aan de hand van rechtspraakonderzoek.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nederland daalt opnieuw in corruptie-ranglijst van Transparency International

Nederland is in 2024 opnieuw een punt kwijtgeraakt in de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International, wereldwijd de meest gebruikte ranglijst om corruptie in de publieke sector in kaart te brengen. Hoewel Nederland nog net in de top 10 blijft staan, daalt ons land dit jaar van plaats 8 naar 9. Transparency International Nederland roept de regering-Schoof op maatregelen te nemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoeksrapport WNL hoeft niet openbaar gemaakt te worden

Margreet Spijker, journaliste en oud-medewerkster van WNL, heeft geen recht op openbaarmaking van het onderzoeksrapport over potentieel grensoverschrijdend gedrag van de voormalig bestuurder en hoofdredacteur van de omroep. Dat is de beslissing van de rechtbank Midden-Nederland. Bovendien kan het rapport niet openbaar worden gemaakt vanwege de privacy van betrokkenen. Daarnaast oordeelt de voorzieningenrechter dat Spijker geen klokkenluider is omdat geen sprake is van een melding volgens de diverse klokkenluidersregelingen. Maar ook als ze wél een klokkenluider was geweest, had ze geen recht gehad op openbaarmaking van het rapport. 

Read More
Print Friendly and PDF ^