Uitspraken in groot witwasonderzoek: 4 en 1 jaar gevangenisstraf

In een groot witwasonderzoek heeft de rechtbank Overijssel in Zwolle vandaag tegen de 56-jarige Chinese hoofdverdachte en zijn 56-jarige Chinese vrouwelijke medeverdachte uit Delft gevangenisstraffen opgelegd. De straf die de man kreeg opgelegd is 4 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk evenals een ontneming van ruim 89.000 euro wederrechtelijk verkregen vermogen. De vrouw moet een jaar brommen.

De rechtbank acht het ten laste gelegde bewezen verklaard. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is tevreden met deze vonnissen die in lijn zijn met de strafeisen. De officier van justitie eiste op 24 september 2019 tegen de man 5 jaar en een ontneming van ruim 89.000 euro. De strafeis tegen de vrouw luidde 1 jaar gevangenisstraf.

Uit misdaad afkomstig geld

De verdenking luidde dat hij 15.635.000 aan cash geld heeft ontvangen en heeft witgewassen. Dat blijkt uit kasadministratie in opschrijfboekjes maar ook uit chatgesprekken en foto’s in zijn telefoon. Daarnaast is er ook aanzienlijk wat cash geld in zijn woning aangetroffen en cash geld gestort op zijn eigen rekening en cash geld witgewassen, dat hij heeft laten storten op verschillende rekeningen om vervolgens over te laten maken naar andere rekeningen. Bewijs voor witwassen is hier met name dat deze hoeveelheden cash geld ongebruikelijk zijn. Er is bovendien gebruik gemaakt van tokens om de identiteit van geldbrengers te verhullen en de kasadministratie was zeer summier. Toen de zoeking van de politie bezig was, verschenen er twee Zuid-Amerikaanse mannen aan de deur die cash geld wilden afleveren.

De vrouw stond terecht voor het witwassen van geld in de woning en een bankkluis die op haar naam stond.

Duizendjes in de ijskast

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart op 5 juni 2018 met informatie uit Amerika dat de man op dat moment betrokken zou zijn bij het witwassen van drugsgeld op zijn woonadres in Delft. Nog diezelfde dag is overgegaan tot een doorzoeking van het huis.

De Chinees en zijn partner bleken grote sommen zwart geld in hun woning te bewaren. In een slaapvertrek en de ijskast van de Delftse woning werd ruim anderhalve ton zwart geld in eurobiljetten (diverse coupures) aangetroffen dat in beslag is genomen.

Daarnaast werd een geldbedrag van ruim 94.000 euro gestort op zijn eigen rekening en zijn andere geldbedragen naar diverse andere rekeningen overgemaakt.

De politie hield beide verdachten op 5 juni aan in het huis. In een bankkluis op naam van de vrouwelijke verdachte werd nog eens een ton in euro’s in uiteenlopende coupures aangetroffen en in beslag genomen. Bankbiljetten van 500 euro maakten deel uit van het in beslag genomen geld. Dergelijke bankbiljetten zijn bij wet verboden en vooral in omloop in het criminele circuit.

Veiligheidsrisico’s

De officier van justitie in september in het requisitoir: ‘In Nederland is een goed bancair stelsel aanwezig. Het fysiek vervoeren van cash geld en het bewaren van cash geld in de eigen woning, brengt allerlei veiligheidsrisico’s met zich mee, zoals diefstal of brand en is daarom hoogst ongebruikelijk indien het geld op legale wijze verkregen zou zijn.’

Tot slot bewijst ook de kasadministratie dat sprake is van illegale geldhandel. ‘ De aangetroffen kasadministratie is zeer summier, namen ontbreken, terwijl het wel over miljoenen euro’s gaat. Indien het geld wat is aangetroffen bewaard zou worden, zou het logisch zijn dat een leen- of een bewaarovereenkomst werd opgesteld bij een dergelijke grote bedragen.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^