2,5 jaar gevangenisstraf voor witwassen van bijna 1,4 miljoen euro

De Rechtbank Noord-Holland heeft een Chinese man veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van bijna 1,4 miljoen euro. Hij probeerde dit contante geldbedrag in zijn rugzak en koffer vanuit Italië via Schiphol naar China te vervoeren. Al het geld wordt door de rechtbank verbeurd verklaard.

In de koffer van de man werd een bedrag van 1.380.000 euro gevonden en in zijn rugzak nog eens 7.900 euro. De man verklaarde eerst tegen de douane dat hij met 8.000 euro reisde. Hij verklaarde ook dat dit gedeeltelijk zwart geld was. Hij had geen aangifte van de uitvoer daarvan gedaan. Later verklaarde hij dat hij het grote geldbedrag van 24 personen had gekregen om in China fabrikanten mee te betalen. Hij wilde niet zeggen wie die personen waren en ook niet waar hij het geld had gekregen. Volgens de advocaat beweegt de man zich in de wereld van de handel in kleding. Dit is geen criminele wereld. Het zou in China normaal zijn om veel contant geld op zak te hebben om grote aankopen te kunnen doen.

Witwassen bewezen

Volgens de rechtbank is algemeen bekend dat via Schiphol grote contante geldbedragen afkomstig van misdrijf worden in- of uitgevoerd. De man heeft op een ongebruikelijke en risicovolle manier geprobeerd een groot contant geldbedrag uit te voeren, zonder daar melding van de maken bij de autoriteiten. Hierdoor ontstaat het vermoeden dat dit geld geen legale herkomst heeft. De rechtbank vindt dat de man met zijn verklaring geen concrete en controleerbare gegevens heeft verstrekt die dit vermoeden wegnemen. De eerste verklaring van de man, dat het gedeeltelijk om zwart geld ging, wijst juist in de richting dat het om illegaal geld gaat. Dit blijkt ook uit afgeluisterde gesprekken die de man in de gevangenis voerde met zijn zoon. Besproken wordt dat het geld van de verdachte is en dat mensen geregeld moeten worden die willen verklaren dat het van hen is. Ook hebben de man en zijn zoon het erover dat ze moeten bedenken hoe ze `schoon` geld kunnen krijgen. De rechtbank oordeelt dan ook dat voldoende zeker is dat het geld geen legale herkomst heeft. Het kan niet anders dan dat het van misdrijf afkomstig is en dat de man dit wist. De rechtbank acht daarom witwassen van 1.387.900 euro bewezen en het niet doen van aangifte van de uitvoer van dit geld.

Strafmaat

De rechtbank weegt voor de strafmaat mee dat het om een groot geldbedrag gaat. Door het witwassen van geld worden de opbrengsten van misdrijven aan het zicht van justitie onttrokken. Daardoor wordt de integriteit van het financiële en economische verkeer aangetast. De rechtbank sluit aan bij straffen die eerder in vergelijkbare gevallen zijn opgelegd en komt daardoor tot een iets lagere straf dan de vier jaar gevangenisstraf die het openbaar ministerie had geëist. Daarnaast verklaart de rechtbank het volledige bedrag verbeurd.

De uitspraak is nog niet gepubliceerd.

Print Friendly and PDF ^