Kamervragen over omkopingszaak Shell en verschoningsrecht

Op 8 juli zijn door Tweede Kamerlid Van Nispen (SP) kamervragen gesteld aan de minister voor Rechtsbescherming over de verdenking van omkoping en corruptie bij Shell en het verschoningsrecht van bedrijfsjuristen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afroomboete ter ontneming: de grenzen

Het opleggen van een afroomboete mag niet wanneer daarvan het uitsluitende doel is de ontneming van crimineel voordeel: zo luidde het advies van de Advocaat-Generaal. Hoewel de afroomboete in algemene zin is toegestaan, mag het middel niet worden misbruikt om daarmee de toepassing van rechten en waarborgen in een ontnemingsprocedure te voorkomen. In zijn daaropvolgende arrest laat de Hoge Raad echter blijken daar helemaal geen problemen mee te hebben in deze (witwas)zaak. Maar in fiscale strafzaken ligt dat wel wat anders.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geldboete na niet melden contante betaling van een luxe personenauto

Gerechtshof Den Haag 6 februari 2019, ECLI:NL:GHDHA:2018:3951

De verdachte heeft, als feitelijk leidinggever van een vennootschap, nagelaten om (tijdig) een ongebruikelijke transactie als bedoeld in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme te melden bij het daartoe bestemde meldpunt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling van oud-wethouder van Roermond wegens omkoping blijft in stand

Hoge Raad 9 juli 2019, ECLI:NL:HR:2019:1135

De Hoge Raad heeft de ingediende klachten van de verdachte verworpen. Er is onder meer geklaagd dat de rechtbank en het Hof niet bevoegd zouden zijn over een aantal tenlastegelegde feiten te oordelen, omdat het zou gaan om ambtsmisdrijven. Daarover zou alleen de Hoge Raad mogen oordelen. Verder zou de oud-wethouder ten onrechte zijn veroordeeld wegens het schenden van een geheim door het lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bestuurders frauderende zorgorganisaties onder de loep

Het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) heeft onderzocht of bestuurders van zorgorganisaties die in verband worden gebracht met fraude in aanraking zijn geweest met justitie. Vooral bij bestuurders die zich richten op begeleid en beschermd wonen lijkt hier sprake van. Dit staat in het rapport “Strafrechtelijke antecedenten bij vermoedens van zorgfraude” van het Informatie knooppunt zorgfraude.

Read More
Print Friendly and PDF ^