Geslaagd beroep op gelijkheidsbeginsel bij handhavend optreden

Een beroep op het gelijkheidsbeginsel in een juridische procedure slaagt nagenoeg nooit. Vaak zijn er kleine nuances te vinden, die maken dat gevallen door een rechter niet als gelijk worden gezien. Des te interessanter is dan ook de uitspraak van de Afdeling van 6 maart 2019 waarin dit beroep wel slaagt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Onschuldpresumptie in fiscalibus, vaker dan je denkt!?

De onschuldpresumptie waarborgt een onbevooroordeelde strafrechtsgang en beschermt de publieke reputatie van een verdachte. Dat is ook van belang buiten het strafrecht. Sinds het arrest-Minelli (1983) is het namelijk vaste EHRM-jurisprudentie dat een “niet-strafrechter”, bij gebrek aan een onherroepelijke strafrechtelijke veroordeling, geen twijfel mag zaaien over de onschuld van een aan zijn rechterlijk oordeel onderworpen justitiabele. Op 23 oktober 2014 oordeelde het EHRM (Melo Tadeu) voor het eerst expliciet dat de onschuldpresumptie ook van toepassing kan zijn in een fiscale (invorderings)zaak ná een strafzaak.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ING: begin van het einde van de buitengerechtelijke afdoening?

Uit het feitenrelaas dat onderdeel uitmaakt van de transactie-overeenkomst tussen het OM en de ING, blijkt dat niet alle potentiële overtredingen van de Wwft en signalen van witwassen tot op de bodem zijn uitgezocht. Dit zou waarschijnlijk ook niet zijn gebeurd als de zaak voor de strafrechter was gebracht. Gelet op de beperkte opsporingscapaciteit kan het OM niet anders dan de omvang van dit soort onderzoeken beperken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Civiele rechter gaat niet over verstrekking politiegegevens aan betrokkenen

Rechtbank Den Haag 20 maart 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:2730

De civiele voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank heeft vandaag beslist dat een echtpaar niet-ontvankelijk is in zijn vordering tot afgifte van beeldmateriaal van de man in een observatiecel op het politiebureau. De Wet politiegegevens (Wpg) heeft voor dit soort vraagstukken een speciale bestuursrechtelijke procedure voorgeschreven. Voor de burgerlijke rechter is dan geen rol (meer) weggelegd. Het echtpaar had dus een procedure moeten starten bij de bestuursrechter.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Twee aanhoudingen voor uitkeringsfraude

Een 64-jarige man en 51-jarige vrouw zijn op 19 maart aangehouden in een woning in Schiedam vanwege het vermoeden van uitkeringsfraude van ruim €65.000. Het vermoeden van de uitkeringsfraude kwam aan het licht na een huisbezoek vanwege een uitkeringsaanvraag van de dochter van de vrouwelijke verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^