Beklag door ambulancedienst tegen inbeslagname geluidsopname 112-melding

Rechtbank Den Haag 7 juli 2017, ECLI:NL:RBDHA:2017:7496

Klaagster heeft erop gewezen dat de geluidsopname van de 112-melding onderdeel uitmaakt van het medische dossier van het slachtoffer en derhalve valt onder het medisch beroepsgeheim en dat het verschoningsrecht heeft te gelden. Er is geen uitdrukkelijke toestemming van het slachtoffer te verkrijgen, daar het slachtoffer is overleden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Geheimhoudersstukken praktisch gewaarborgd? - Wat is geheimhouding en verschoning praktisch waard?

Er wordt de laatste jaren veel en op het scherpst van de snede gediscussieerd over de reikwijdte van het advocatuurlijke verschoningsrecht. Nog meer onontgonnen terrein is de waarborging van de geheimhouding, vooral in praktische zin tijdens onderzoeken en doorzoekingen. Eigenlijk is die praktijk niet of nauwelijks wettelijk geregeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Klaagschrift ex art. 552a Sv ingediend door regionale ambulancevoorziening tegen aan haar ex art. 126nf Sv gerichte vordering tot verstrekking van gevoelige gegevens

Hoge Raad 30 juni 2017, ECLI:NL:HR:2017:1205

De Officier van Justitie heeft met machtiging van de Rechter-Commissaris op de voet van art. 126nf Sv informatie met betrekking tot een 112-melding gevorderd bij de Meldkamer Noord-Nederland. De vraag doet zich voor (1.) Vallen 112-melding en communicatie tussen melder en centralist van meldkamer voor ambulancezorg onder medisch beroepsgeheim en kan beroep worden gedaan op verschoningsrecht na zo’n vordering? (2.) Zijn de gevorderde gegevens object van verschoningsrecht? (3.) Bestaat er een verplichting voor de afgeleid verschoningsgerechtigde om te voldoen aan vordering?

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Geen afgeleid verschoningsrecht m.b.t. stukken die door cliënten rechtsreeks (zonder tussenkomst van raadslieden) aan deskundige ter hand zijn gesteld

Hoge Raad 20 juni 1995, ECLI:NL:HR:1995:ZD0074 (gepubliceerd op 21 juni 2017)

De Rechtbank heeft feitelijk en niet onbegrijpelijk vastgesteld dat de stukken, alvorens zij bij mr. B. waren aangetroffen, aan de raadslieden niet als geheim waren toevertrouwd. Uitgaande van die vaststelling heeft de Rechtbank terecht geoordeeld dat deze stukken niet object van verschoningsrecht van de raadslieden waren, en mitsdien het beroep op het afgeleide verschoningsrecht van mr. B. met betrekking tot die stukken terecht ongegrond verklaard.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het medische beroepsgeheim, Heilige huisjes en juridische fictie

Wanneer wordt gesproken over het medische beroepsgeheim dan worden termen gebruikt die een geheel eigen leven zijn gaan leiden. Termen als ‘veronderstelde toestemming’, ‘conflict van plichten en ‘zeer bijzondere omstandigheden’, leiden zelden tot discussie. Wanneer deze termen nader worden beschouwd zijn zij uitermate onduidelijk en juridisch niet of nauwelijks houdbaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^