The Effects of Sustainability Policies on Investor Protection in the EU, UK, and US

In the last few years various ESG regulations have been implemented in the EU, US, and UK to improve investor protection. These regulations vary somewhat, but one commonality is that they all build on the existing investor protection frameworks. This article finds that while imposing additional obligations on advisers and providing some opportunities for investors, not all measures will prove effective. Instead, they tend to reflect the benefits as well as the drawbacks of the existing investor protection frameworks rather than addressing them.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Onafhankelijk feitenonderzoek kan niet partijdig zijn

Het verschijnsel "intern onderzoek" door advocaten heeft in het afgelopen decennium niet alleen tot een gestage stroom van publicaties geleid, maar ook tot een reeks van soms spectaculaire tuchtrechtelijke uitspraken. Het tuchtrechtelijke toetsingskader dat in die uitspraken tastenderwijs was ontwikkeld wordt in de uitspraak van het Hof van Discipline van 2 juni 2023 overboord gegooid en vervangen door een revolutionair nieuw kader. In spreekwoorden uitgedrukt hakt het Hof van Discipline nu de Gordiaanse knoop door, schenkt klare wijn en zet het mene tekel aan de wand voor het verschoningsrecht van de advocaat-onderzoeker.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Belofte maakt schuld? Veroordeling wegens ponzifraude door o.a. voorspiegelen onrealistische rendementen

De onderhavige zaak maakt deel uit van een reeks veroordelingen van personen die betrokken waren bij CryptoCoinsInvest (CCI), het latere Engofor. Centraal staat in deze annotatie het vonnis dat richt zich tegen de hoofdverdachte, die in 2016 CCI had opgericht. Deze entiteit richtte zich op de handel in crypto en valuta. In korte tijd hadden beleggers een bedrag van € 4,8 miljoen aan middelen bij de vennootschappen van de verdachte ingelegd, dat volgens mededelingen op de website zou worden belegd in valuta, crypto en onroerend goed. Op enig moment is door een notaris een FIU-melding gedaan, waarin werd vermeld dat de betrokkenen zich bezighielden met een zogeheten ponzifraude. Kenmerkend voor een ponzifraude is dat de opbrengst voor beleggers niet betaald wordt uit behaalde rendementen, maar (geheel of ten dele) gefinancierd wordt door de inleg van nieuwe investeerders. Enige tijd na het starten van het onderzoek ging de onderneming failliet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Niet-aansprakelijkheidsclausules in EU-sanctieverordeningen, een vreemde Europese eend in de bijt van het economisch strafrecht?

EU-sancties kunnen strafrechtelijk worden gehandhaafd op basis van de Wet op de economische delicten (WED). Die handhaving heeft een enorme vlucht genomen na de Russische invasie van Oekraïne. Die handhaving lijkt op het eerste gezicht vrij makkelijk in te passen binnen het bestaande kader van het economisch strafrecht. De meeste EU-sanctieverordeningen bevatten echter een bijzondere bepaling die de aansprakelijkheid voor sanctieovertredingen begrenst en de lat voor aansprakelijkheid hoger lijkt te leggen dan gebruikelijk is voor economische delicten. Die bepaling leidt vooralsnog een stil bestaan, maar kan een belangrijke rol gaan spelen in een deel van de vele sanctiezaken die in het verschiet liggen. Dit artikel concentreert zich op die bepaling en de mogelijke gevolgen daarvan voor de strafrechtelijke handhaving van EU-sancties in Nederland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De wet plan aanpak witwassen: grote rechtstatelijke obstakels

Nederland worstelt al jaren met de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, zo blijkt ook uit het recente wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen. Daarin zijn ruimere mogelijkheden vervat voor private en publieke partijen om gegevens aan elkaar uit te wisselen en is bepaald dat alle transacties van boven €100,- worden gemonitord. Het voorstel is op forse kritiek van de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens komen te staan. Onder meer zetten zij vraagtekens bij de noodzakelijkheid en proportionaliteit van de wet, zijn er zorgen omtrent de juridische inbedding en uitwerking van deze wet en komen de fundamentele rechten van burgers onder druk te staan. Dit artikel bespreekt deze zorgen en legt het wetsvoorstel langs de lat van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, de Algemene Verordening Gegevensbescherming en andere Europese regelgeving en laat daarbij de meest relevante uitspraken van het EU Hof van Justitie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de revue passeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^