Veroordeling ambtenaar Belastingdienst wegens ambtelijk omkoping, computervredebreuk en (gewoonte)witwassen door bevragen systemen over kentekens waarna liquidatie volgde

Rechtbank Den Haag 30 september 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:15487

De verdachte wordt in het bijzonder verweten dat hij in zijn hoedanigheid van ambtenaar bij de Belastingdienst in ruil voor geld kentekens heeft bevraagd en de daarbij behorende informatie aan derden heeft verstrekt. Ondanks dat er een directe link tussen de verdachte en de georganiseerde misdaad ontbreekt, geeft het dossier aanleiding tot een vermoeden dat het handelen van de verdachte aan die georganiseerde misdaad heeft bijgedragen, met grote gevolgen. Zo heeft de verdachte een kenteken bevraagd van een auto die betrokken was bij een rip deal van een partij cocaïne. Ook is gebleken dat kort na een tweetal bevragingen van kentekens en verstrekking van de bijbehorende (persoons)gegevens door de verdachte, de persoon op wiens naam die kentekens stonden, in de nabijheid van zijn woning is geliquideerd. In dit vonnis komt de rechtbank tot een bewezenverklaring van feiten. Zij legt de verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden en een beroepsverbod van 5 jaar op.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling overtreding Meststoffenwet: Geen sprake van schending van het vertrouwensbeginsel

Rechtbank Midden-Nederland 16 september 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:5619

Naar het oordeel van de rechtbank is in deze zaak geen sprake van een uitzonderlijk geval waarin het OM om die reden niet-ontvankelijk moet worden verklaard in de vervolging. De e-mail van december 2010 van de ambtenaar van LNV is geen concrete toezegging waaraan verdachte het gerechtvaardigde vertrouwen heeft kunnen ontlenen dat zij niet zou worden vervolgd voor hetgeen ten laste is gelegd. Nog daargelaten dat deze mail niet aan verdachte was gericht, waren aan deze ambtenaar geen bevoegdheden in verband met de vervolgingsbeslissing toegekend. Die beslissing komt immers, behoudens uitzonderingsgevallen, alleen toe aan het OM. Ook aan het gegeven dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (hierna: NVWA) in de jaren na de bewuste e-mail in de praktijk niet actief heeft gehandhaafd op dit gebied en het OM in die periode niet vervolgde, kon verdachte niet het gerechtsvaardigde vertrouwen ontlenen dat dat zo zou blijven. Van schending van het vertrouwensbeginsel is daarom geen sprake.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Man uit Rotterdam bestraft voor stalken medewerkers Achmea

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Rotterdam voor het stalken en bedreigen van medewerkers van Achmea. Hij krijgt een celstraf van 5 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Ook moet de man een taakstraf van 120 uur verrichten. Verder geldt een contactverbod van 5 jaar met medewerkers van Achmea. Deze maatregel gaat direct in.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Klokkenluider verpleegtehuis onterecht ontslagen

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 10 oktober 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:3166

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is van oordeel dat een 36-jarige man die werkte als verzorgende in een verpleegtehuis in Sittard onterecht op staande voet is ontslagen. In tegenstelling tot de rechtbank Limburg vindt het hof de man wel een klokkenluider en hij had daarom niet ontslagen mogen worden. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geldboete voor overtreding Sanctiewet: verdachte heeft na het ingaan van de Rusland sancties via omzeilingsroutes luchtvaartonderdelen aan bedrijven in Rusland geleverd

Rechtbank Rotterdam 3 oktober 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:9672

Van afkorting naam verdachte rechtspersoon, een bedrijf dat al jaren vliegtuigonderdelen leverde aan onder andere Russische afnemers, mocht verwacht worden dat zij na het afkondigen van de sancties haar verlies zou nemen en zou gaan zoeken naar andere legale afzetmarkten. Zij deed het tegenovergestelde. Uit het dossier, met name uit chats tussen de feitelijk leidinggevende van de verdachte en medewerkers van het bedrijf, rijst het beeld op dat alles in het werk werd gesteld om de sancties te omzeilen door steeds nieuwe routes te zoeken waarlangs vliegtuigonderdelen op slinkse wijze alsnog aan de Russische afnemers konden worden geleverd. Daartoe werden bedrijven in Tadzjikistan, Servië, Turkije en Kirgizië gebruikt of zelfs opgezet als tussenschakels. Op papier deed men het voorkomen dat die bedrijven de end users waren, maar in werkelijkheid was Rusland de eindbestemming. De verdachte, haar bestuurder en haar medewerkers hadden hierbij slechts één doel: zo veel mogelijk geld verdienen. De zwarte markt die na de sancties ontstond, bood immers hogere winstmarges dan voorheen gebruikelijk. Een WhatsApp-gesprek van 8 juni 2022 spreekt in dit opzicht boekdelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^