HR geeft rechtspraak over bestanddelen ‘deelneming’, ‘organisatie’ en ‘oogmerk’ op hoofdlijnen weer

Hoge Raad 5 juli 2022, ECLI:NL:HR:2022:969

Van een ‘organisatie’ als bedoeld in artikel 140 Sr is sprake als het gaat om een samenwerkingsverband, met een zekere duurzaamheid en structuur, tussen de verdachte en ten minste één andere persoon. Het kan daarbij gaan om natuurlijke personen en/of rechtspersonen. Van ‘deelneming’ aan een organisatie als bedoeld in artikel 140 Sr kan slechts dan sprake zijn als de betrokkene behoort tot het samenwerkingsverband en een aandeel heeft in gedragingen dan wel gedragingen ondersteunt die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het in dat artikel bedoelde oogmerk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tuchtrechtuitspraak over de rol van de onafhankelijk advocaat-onderzoeker

Raad van Discipline Amsterdam 25 juli 2022, ECLI:NL:TADRAMS:2022:140

De Raad van Discipline heeft onlangs geoordeeld over de rol van de onafhankelijk advocaat-onderzoeker. Volgens de Amsterdamse Raad is feitenonderzoek door advocaten niet te combineren met een partijdige rol als advocaat. De zaak is gebaseerd op een bezwaar van de Amsterdamse deken Evert Jan Henrichs en draait om de rol van twee advocaten van NautaDutilh bij een onderzoek waarvan de bevindingen naar een derde als onafhankelijk zijn gepresenteerd. De deken heeft meerdere tuchtprocedures over advocatenonderzoeken geïnitieerd, onder meer vanwege de publieke en politieke discussie die daarover bestaat. De Raad van Discipline erkent in zijn uitspraak de plaats van feitenonderzoek door advocaten, maar stelt hieraan voor bepaalde onderzoeken grenzen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beleidsbepalers aan zet: keuzes nodig om klassenjustitie te meten

Het WODC concludeert in een haalbaarheidsstudie dat het onmogelijk is om klassenjustitie als algemeen verschijnsel te meten. Dit komt door de grote diversiteit aan sociaaleconomische kenmerken van justitiabelen, delicten en mogelijke beslissingen in de strafrechtsketen. Hierdoor wordt een onderzoek naar klassenjustitie in de strafrechtketen een zeer omvangrijk en kostbaar traject. De verkenning levert wél verschillende aanbevelingen op voor de aanpak van specifieke, toekomstige kwantitatieve analyses. Belangrijkste conclusie: keuzes maken vooraf is cruciaal.

Read More
Print Friendly and PDF ^

(Meer) aandacht voor wijziging handhavingsbeleid t.a.v. faciliterende betalingen

Op 17 juni jl. heeft de Minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de opvolging van de aanbevelingen van de OESO Anti-corruptiewerkgroep in het rapport van 5 november 2020. De Anti-corruptiewerkgroep heeft op het gebied van handhaving diverse aanbevelingen gedaan om de handhaving op dit punt te versterken. Een daarvan ziet op de bewustwording rondom de wijziging van inzicht ten aanzien van faciliterende betalingen. De Aanwijzing opsporing en vervolging buitenlandse corruptie is in 2020 gewijzigd waardoor kleine faciliterende betalingen niet langer zijn uitgezonderd van vervolging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NVWA legt miljoenenboete op aan voedselbedrijf

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen.

Read More
Print Friendly and PDF ^