Artikel: Het Europees Openbaar Ministerie en het hervormde OLAF uit de startblokken

De strijd tegen fraude die ten koste kan gaan van EU-middelen heeft een nieuwe impuls gekregen. Op 1 juni 2021 is het Europees Openbaar Ministerie (EOM) met zijn werkzaamheden begonnen. Het EOM is een onafhankelijk vervolgingsorgaan dat, in het kort, bevoegd is om strafbare feiten die ten koste gaan van de begroting van de Europese Unie (EU) te onderzoeken, te vervolgen en voor de nationale strafrechter te brengen. Daarmee hebben de deelnemende lidstaten het vervolgingsmonopolie op dit gebied deels in de handen van de EU gelegd. De komst van het EOM brengt ook veranderingen met zich voor de rol en de taakuitoefening van het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF). OLAF krijgt een ondersteunende rol voor het EOM en wordt uitgerust met nieuwe bevoegdheden die zijn doeltreffendheid moeten vergroten. In deze bijdrage gaan wij in op deze ontwikkelingen en leggen daarbij de ­nadruk op het spanningsveld rond deze bevoegdheids­overdracht en de noodzaak om te voorzien in effectieve procedurele waarborgen. Wij geven allereerst een korte omschrijving van het EOM en zijn bevoegdheden, en gaan kort in op enkele aspecten van de Nederlandse deelname aan het EOM. Vervolgens bespreken wij de veranderingen voor OLAF. Wij besteden eerst aandacht aan de rolverdeling tussen het EOM en OLAF. Daarna staan wij stil bij de veranderingen die strekken tot verbetering van de doeltreffendheid van onderzoeken door OLAF, de uitbreiding van zijn onderzoeksbevoegdheden en de nieuwe procedurele waarborgen die daartegenover staan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Sepot en het Europees Openbaar Ministerie

De toepassing van het legaliteitsbeginsel uit de Verordening betreffende nauwere samenwerking bij de instelling van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) mag niet leiden tot een situatie waarin een verdachte op grond van het nationale recht met succes om een sepot zou kunnen verzoeken, maar dit niet kan als het onderzoek door het EOM wordt verricht. Het EOM zou in uitzonderlijke omstandigheden ook zaken moeten kunnen seponeren op basis van sepotgronden die niet in de Verordening zijn opgenomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Eerste EOM-zaak voor Hof van Justitie

De eerste zaak over de uitlegging van Verordening 2017/1939 tot oprichting van het EOM ligt bij het HvJ EU. In een verzoek om een prejudiciële beslissing (zaak C-281/22, GK e.a., ingediend op 25 april 2022) vraagt het Oberlandesgericht Wien in Oostenrijk om opheldering over de omvang van de rechterlijke toetsing als het gaat om grensoverschrijdende onderzoeken binnen de EOM-regeling. In de onderhavige zaak moet de Oostenrijkse rechter uitspraak doen op beroepen van natuurlijke en rechtspersonen die in Oostenrijk aan huiszoekingen zijn onderworpen. Het onderzoek is verricht door de gedelegeerde Europese aanklager in München, de behandelende Europese aanklager, die zijn collega in Oostenrijk om bijstand heeft verzocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Interview met Nederlandse Gedelegeerde Europese aanklagers (Paul Notenboom en Egon Visser) en dé Nederlandse Europees aanklager (Daniëlle Goudriaan)

Hoewel gevestigd in het hart van het OM, in hetzelfde pand als waar het Functioneel Parket, het Landelijk Parket en AP Rotterdam zijn gehuisvest, staat het Europees Openbaar Ministerie er volledig los van. Ook al doet de overeenkomende naam anders vermoeden, de Nederlandse delegatie van deze nieuwe organisatie opereert onder de vlag van het European Public Procecutors Office (EPPO), waarin 22 EU-landen hun krachten bundelen om als één supranationaal parket fraude met Europees geld tegen te gaan. Hoe dit in zijn werk gaat en hoe de organisatie precies in elkaar steekt, vertellen de twee Nederlandse gedelegeerd Europees Aanklagers Egon Visser en Paul Notenboom, en Daniëlle Goudriaan, de Nederlandse Europees aanklager in Luxemburg.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Versterkt mandaat voor Europol

Europol beschikt over meer mogelijkheden om samen te werken met derde landen, waaronder de mogelijkheid om persoonsgegevens uit te wisselen met landen waar voldoende waarborgen bestaan. Daarnaast moet Europol nauwer samenwerken met het Europees Openbaar Ministerie. Verder kan de directeur van Europol voorstellen om een nationaal onderzoek in te stellen naar niet-grensoverschrijdende misdrijven die een gemeenschappelijk belang schaden dat onder een beleidsgebied van de EU valt.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^