Inzicht in forensisch onderzoek naar dierenmishandeling

De aandacht voor de bestrijding van dierenmishandeling is de afgelopen jaren toegenomen. Sinds 2011 is de aanpak van dierenmishandeling versterkt: de politie beschikt over speciale agenten die dierenwelzijn als aandachtsgebied hebben, er is een speciaal meldpunt voor dierenleed opgericht en wetgeving is verscherpt. In het regeerakkoord 2017-2021 is de afspraak gemaakt dat onderzocht wordt of het forensisch-pathologisch onderzoek bij dieren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) versterkt moet worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Werkstraf voor veehouder wegens verwaarlozen runderen

Rechtbank Overijssel 17 mei 2019, ECLI:NL:RBOVE:2019:1655

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 65-jarige veehouder uit Wanneperveen tot een taakstraf van 180 uur, waarvan 90 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor het verwaarlozen van zijn runderen. Daarnaast mag hij tijdens zijn proeftijd bedrijfsmatig geen dieren houden en hobbymatig niet meer dan 5 dieren houden. De rechtbank legt de man tevens een voorwaardelijke geldboete op van 350 euro, met een proeftijd van 2 jaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Moeder en dochter veroordeeld na onthouden nodige verzorging vele huisdieren

Rechtbank Limburg 8 mei 2019, ECLI:NL:RBLIM:2019:4269

Twee verdachten, moeder en dochter, hebben hun vele huisdieren de nodige verzorging onthouden wat onder meer tot de dood van enkele dieren heeft geleid. De situatie waarin de dieren worden gehouden, is zorgelijk. De politierechter overweegt dat het om ernstige feiten gaat maar dat hij tot een andere strafoplegging komt dan de officier van justitie heeft geëist, vanwege de persoon van de verdachten maar ook vanwege de wijze waarop de samenleving met andersoortig dierenleed omgaat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist voorwaardelijke gevangenisstraf en verbod op houden van dieren door boer

Het Openbaar Ministerie heeft op 3 mei in de rechtbank in Zwolle een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden geeist tegen een 65-jarige boer uit de gemeente Steenwijkerland. Het OM verwijt de boer het onthouden van nodige zorg aan zijn runderen. Als bijzondere voorwaarde eist het OM dat de boer de komende 10 jaar geen runderen meer zal houden en dat hij de NVWA daar op toe laat zien.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM vraagt rechter om veehouderij stil te leggen vanwege dierenwelzijn en hygiëne

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Zwolle verzocht om een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland stil te leggen. Bij een controle door de NVWA bleek volgens het OM, dat op de boerderij meer dan 100 runderen en 80 schapen en lammeren werden gehouden onder erbarmelijke omstandigheden.

Read More
Print Friendly and PDF ^