Vrijspraak na verdenking van oplichting door reisbureau Almere

Rechtbank Midden-Nederland 4 november 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:5874; ECLI:NL:RBMNE:2016:5875
ECLI:NL:RBMNE:2016:5882; ECLI:NL:RBMNE:2016:5890

Een 46-jarige vrouw die een reisbureau in Almere runde, is door de rechtbank vrijgesproken van oplichting van 34 klanten. De klanten van het reisbureau kochten en betaalden in 2013 vliegreizen, maar de vrouw bleek geen tickets te hebben geboekt.

Werkwijze

De vrouw kocht normaliter vliegtickets bij touroperators. Op het moment dat een klant een ticket bij verdachte boekte, maakte zij een reservering aan. De klant betaalde dan in één keer of in termijnen het ticketbedrag. Het ticket was daarmee nog niet definitief geboekt. Dat was pas het geval als de verdachte het ticket daadwerkelijk boekte. Dit deed zij soms pas vlak voor vertrek, om zo te kunnen profiteren van prijsdalingen en op die manier geld te kunnen verdienen. Vanwege haar financiële situatie zag verdachtezich genoodzaakt het geld dat zij binnenkreeg van nieuwe boekingen te gebruiken om al eerder geboekte tickets te betalen. Dit deed zij al zo vanaf 2009. Toen de vrouw in een andere – inmiddels geseponeerde- zaak vast kwam te zitten, kon niemand meer tickets boeken. De rechtbank oordeelt dat deze werkwijze een risicovolle manier van ondernemen is, maar dat niet bewezen kan worden dat zij haar klanten heeft willen oplichten. Ze wilde zichzelf ook niet bevoordelen.

Schadevergoeding

De gedupeerde reizigers hadden als benadeelde partijen een vordering ingediend, maar omdat de vrouw wordt vrijgesproken kan de rechtbank die vorderingen niet behandelen. Ze kunnen wel bij de burgerlijke rechter worden ingediend.

Veroordelingen

De vrouw werd wel schuldig bevonden aan valsheid in geschrift en oplichting van een bank. Ze gebruikte een vervalste e-mail om extra krediet te krijgen. Daarnaast heeft ze zich schuldig gemaakt aan het telen van hennep en de diefstal van elektriciteit. Hiervoor kreeg zij een taakstraf van 200 uur en 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Partner

De 51-jarige partner van de vrouw werd in de hennepzaak veroordeeld voor het telen en aanwezig hebben van hennep en de diefstal van elektriciteit. Hiervoor legde derechtbank een werkstraf op van 120 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De geschatte verdiensten moeten de verdachten terug betalen aan de Staat. De vrouw ruim 4000 euro en de man ruim 108.000 euro.


Lees hier de volledige uitspraken: 

Print Friendly and PDF ^