Gevangenisstraf geëist voor smokkel van honderden reptielen in koffers

Het Openbaar Ministerie heeft op 3 november in de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 7500 euro geëist tegen een 44-jarige Spanjaard. Hij werd op 3 september op Schiphol aangehouden met koffers vol – deels met uitsterven bedreigde - reptielen.

De dieren werden onder erbarmelijke toestanden vervoerd, zeven dieren waren al overleden: “Verdachte heeft zich aan de instandhouding van beschermde soorten noch aan het welzijn van de dieren iets gelegen laten liggen. Mede daarom is een gevangenisstraf op de plaats” aldus de officier van justitie op zitting.

De 44-jarige man was met nog twee Spanjaarden op weg van Mexico naar Spanje. Uit onderzoek door de NVWA en douane komt naar voren dat de 44-jarige verdachte gezien kan worden als de hoofdverdachte en initiatiefnemer voor de dierensmokkel. Beide andere verdachten hebben de hoofdverdachte geholpen met de dierensmokkel door ook hun koffers vol te stoppen met dieren. Zij komen in februari 2017 op zitting.

In de koffers van de verdachten werden 263 dieren aangetroffen, waarvan tientallen met uitsterven bedreigde dieren. Het betrof 14 San Esteban Chuckwalla’s, een woestijnschildpad en 27 moerasschildpadden.

De handel in de met uitsterven bedreigde diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flores (CITES). Dit verdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Bij de aangetroffen door CITES-beschermde dieren waren geen exportvergunningen aanwezig, zoals wel had gemoeten. Het vermoeden is dat een deel van de dieren in het wild is gevangen.

Grote schade

De officier van justitie noemde de omstandigheden waaronder de dieren zijn vervoerd door verdachten zorgelijk: “De schildpadden waren individueel verpakt in babyluiers waarbij ze onvoldoende bewegingsvrijheid hadden. Een grote zwarte leguaan zat in een stoffen tas waarbij de kop van het dier klemzat in een gat in de tas. De zwarte en helmleguanen zaten met 26 dieren in één zak. Zeven dieren waren reeds overleden en meerdere dieren verkeerden in een zwakke en uitgedroogde conditie. De meeste dieren beschikten niet over voldoende bewegingsruimte en lagen (deels) op elkaar gestapeld.”Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de wijze van verpakken niet voldoende ventilatie toeliet en de dieren waren niet beschermd tegen inzakken of vervormen door andere kofferinhoud. Daarnaast konden de dieren aan grote temperatuurswisselingen worden blootgesteld. De officier van justitie laakte op zitting de houding van de verdachte: “de dieren zijn vermoedelijk uit de natuur gehaald puur en alleen voor de handel. Met de verkoop van deze dieren kan veel, heel veel geld worden verdiend.” De officier noemde de verdachte ‘calculerend’. Ze ziet de gevangenisstraf van 12 maanden –waarvan vier maanden voorwaardelijk- als passend. Daarnaast eiste ze een geldboete van 7500 euro.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^