Veroordelingen voor opzettelijk verkeerd invoeren auto's

De rechtbank veroordeelt de eigenaar en een werknemer van een autobedrijf uit Westervoort tot ieder een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Het bedrijf zelf kreeg een geldboete van 100.000 euro opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. Het bedrijf maakte zich onder andere schuldig aan het opzettelijk onder een verkeerde goederencode invoeren van auto’s. Het duo gaf leiding aan deze strafbare handelingen.

De rechtbank oordeelt dat het bedrijf samen met een dochterbedrijf opzettelijk auto’s onder een verkeerde goederencode heeft ingevoerd. Het zou volgens het bedrijf gaan om gebruikte auto’s uit Italië. Maar de rechtbank neemt aan dat het nieuw gebouwde auto’s uit Argentinië zijn. De auto’s waren zo goed gemaakt dat de douane niet in staat was ze van nieuw of oud te onderscheiden. De nieuwe auto’s voldeden niet aan de criteria om als oldtimer of verzamelobject aangemerkt te worden. Ook konden ze aan de hand van deze criteria in Nederland niet van een kenteken worden voorzien.
 

Valse documenten

De rechtbank oordeelt ook dat voor het invoeren van de nieuwe auto’s valse documenten zijn gebruikt. Die documenten deden vermoeden dat het om oude auto’s uit Italië ging en werden op verzoek opgesteld.
 

Bestuursrechtprocedure

Door gebruik te maken van een onjuiste goederencode bij invoer, kan het zo zijn dan de belastingdienst geld is misgelopen. Om welk bedrag het precies gaat, wordt nog bepaald in een zaak die speelt bij de bestuursrechter.

De volledige uitspraken worden binnenkort gepubliceerd.

 

Print Friendly and PDF ^