Verhuld geldspoor brengt FIOD bij vermoedelijke computerhacker

De FIOD heeft afgelopen maandag een 31-jarige man uit Tilburg aangehouden voor belastingfraude, identiteitsfraude, witwassen en computervredebreuk in de periode van 2009 tot en met heden.

Zijn vriendin is aangehouden voor betrokkenheid bij het witwassen. De FIOD kwam de man op het spoor omdat hij zogenoemde verhullende constructies kocht bij een 42-jarige financieel dienstverlener uit Arnhem. De 31-jarige man is door de rechtbank in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Het vermoeden is dat de verdachte de verdiensten van (criminele) activiteiten buiten het zicht van de autoriteiten zou hebben gehouden. Dat deed hij door het te verhullen met een ingewikkelde structuur van BV’s, Holdings, Trusts en Limiteds in - onder meer  belastingparadijzen. Hij zou ook rechtspersonen op naam hebben laten zetten van mensen van wie hij over een kopie van het paspoort beschikte. De winst van zijn Nederlands bedrijf zou zijn afgeroomd met valse facturen van zijn buitenlandse vennootschappen. Hij betaalde hierdoor te weinig vennootschaps- en inkomstenbelasting.

De verdachte verdient zijn geld met onder andere de verkoop van codes, waarmee mensen games kunnen spelen. Hij zou zich ook bezig houden met sturen van spammails.  Daarnaast is er een vermoeden van computervredebreuk.

Het gaat vermoedelijk om tenminste 3.000.000 euro dat de verdachte buiten het zicht van de autoriteiten heeft gestald. De FIOD heeft behalve beslag op de computer en administratie, ookbeslag gelegd op de woning en een Audi, omdat misdaad niet mag lonen.

De 42-jarige financieel dienstverlener was vorige week gedagvaard om op zitting te verschijnen. Die zaak is door de rechtbank aangehouden en er zal een nieuwe zittingsdatum gepland worden na de zomer.

De opsporingsdiensten, het OM en de Belastingdienst willen verhullende constructies in het buitenland integraal aanpakken. Alle belastingplichtigen moeten hun vermogen correct aangeven bij de Belastingdienst, zodat de dienst kan heffen op basis van het vermogen dat mensen bezitten.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^