Tot 10 maanden gevangenisstraf geëist voor diefstal, heling en voorhanden hebben beschermde vogels

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank in Den Haag gevangenisstraffen tot 10 maanden tegen 5 verdachten geëist voor diefstal, heling en het voorhanden hebben van beschermde vogels. De verdenking is dat verdachten zich, in wisselende samenstelling, schuldig hebben gemaakt aan meerdere diefstallen van beschermde vogels in Alphen aan de Rijn, Die Lier, Udenhout en Veldhoven.

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten nauw samengewerkt om het plegen van de diefstallen mogelijk te maken. De inbraakadressen werden zorgvuldig uitgekozen en er vonden, in wisselende samenstelling, voorverkenningen plaats. De vervoersmiddelen, het inbraakgereedschap en de dozen/benches voor het vervoer van de vogels werden geregeld en na de inbraken werd de buit overgedragen en ondergebracht.

Strafmaat

Diefstal van beschermde vogels is volgens de officier een lucratieve handel. Gedrag dat ondermijnend is voor de samenleving en een zwarte handel in leven houdt. Een zwarte markt die gigantisch is, schade toebrengt aan het economisch verkeer en schade toebrengt aan het voortbestaan van beschermde vogels. “Deze handelingen moeten een halt worden toegeroepen.”

Verdachten hebben met de diefstallen enorme schade, verontwaardiging en leed veroorzaakt. Zo zijn er bij Avifauna zeldzame broedparen gestolen. Omdat Avifauna meewerkt aan internationale fokprogramma’s heeft deze diefstal niet alleen gevolgen voor het vogelpark. Sommige van de gestolen vogels waren aan het broeden of hadden jongen. Hierdoor zijn die fokprogramma's een flinke slag toegebracht.

Diverse personen en ondernemingen hebben zich als benadeelde partij gevoegd.

Het ging de verdachten niet om de vogels maar het ging ze om de economische waarde. “Lucratieve handelingen, louter gedreven door geld en gepleegd over een lange periode.”,  aldus de officier.

De officier stelt de hoofdverdachte strafrechtelijk aansprakelijk voor alle diefstalen. Hij nam de beslissingen, zorgde ervoor dat de diefstallen plaatsvonden en dat er geld aan werd verdiend. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden vindt zij daarom op zijn plaats. Tegen de overige verdachten eiste zij achtereenvolgens een gevangenisstraf van 6 maanden onvoorwaardelijk, een gevangenisstraf van 101 dagen met een werkstraf van 240 uur of 120 dagen voorlopige hechtenis, een gevangenisstraf van 87 dagen met een werkstraf van 120 uur of 60 dagen voorlopige hechtenisen een gevangenisstraf van 44 dagen met een werkstraf van 120 uur of 60 dagen voorlopige hechtenis.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

 

Bron: OM

 

 

Print Friendly and PDF ^