Verdachte aangehouden voor export dierlijke eiwitten naar Azië

De NVWA heeft afgelopen maandag een 49-jarige man uit Zuid-Oost Drenthe aangehouden. Hij wordt verdacht van het in strijd met de regelgeving exporteren van dierlijke eiwitten van herkauwers naar Azië. Daarnaast zou hij papieren hebben vervalst om te doen lijken of de producten in Europa bleven.

De verdachte was met zijn bedrijven vermoedelijk betrokken bij de export van dierlijke bijproducten - zoals vetten, poten, organen - met daarin eiwitten van herkauwers (zoals runderen en schapen) verwerkt. Het ging om een hoeveelheid van meer dan 400 ton dat in 18 containers naar Azië is vervoerd. Op papier deed hij lijken of de producten naar Bulgarije werden geëxporteerd. De strafbare feiten waarvan de man wordt verdacht zouden hebben gespeeld in de jaren 2017 en 2018. Hij wordt vandaag na verhoor heengezonden.

De export van dierlijke eiwitten is aan strenge regels gebonden. De regels zijn er om te voorkomen dat dierziekten zoals Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE en in de volksmond ook wel de 'gekkekoeienziekte' genoemd) zich verder verspreiden. BSE is een hersenaandoening bij runderen die tevens in verband wordt gebracht met een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) bij de mens. Bij vCJD worden de hersenen van de mens aangetast. De variant van Creutzfeldt-Jakob kan worden veroorzaakt door het eten van vlees van met BSE besmette koeien. Om te voorkomen dat koeien besmet raken, mogen er geen dierlijke eiwitten van herkauwers in veevoeder worden verwerkt of in mest dat over akkers wordt uitgereden. De dierlijke eiwitten mogen ook niet geëxporteerd worden omdat er zicht moet blijven op de verantwoorde verwerking.

Bron: OM


Print Friendly and PDF ^