Trendbeeld Politie Amsterdam: overstap van traditionele fraude naar cybercriminaliteit

Volgens verschillende geïnterviewde experts maken criminelen de overstap van traditionele fraude naar cybercriminaliteit. In een onderzoek naar kenmerken van daders van ‘cybercrime in enge zin’ wordt deze overstap onder jeugdige daders onderkend. Het delict dat de grootste toename kent ten opzichte van 2019 is de ‘Vriend in Nood’ fraude: van 41 in 2019 naar 321 in 2020. Deze stijging is mede het gevolg van de mogelijkheid om sinds april 2020 online aangifte te doen, maar ook een corona effect is niet uit te sluiten. Uit het Cyber Intel beeld Amsterdam (CIBA) blijkt dat ook sextortion, factuurfraude en fraude bankgegevens flink zijn toegenomen in vergelijking met de periode vóór de coronamaatregelen.

Er is de afgelopen jaren geïnvesteerd in de aanpak van cybercrime. Het is een geprioriteerd thema in het Regionaal Veiligheidsplan en het Jaarplan van de eenheid Amsterdam. De politie investeerde in het cybercrime team (CCT) en trok gespecialiseerde vrijwilligers, ‘cyberspecials’, aan als onderdeel van de cybercrimestrategie. Uit onderzoek van de CyberSafety Research Group blijkt dat binnen de politie medio 2020 zowel de kennis van, als het kunnen herkennen van strafbare digitale gedragingen laag is. Recent heeft de korpsleiding opdracht gegeven de aanbevelingen uit dit onderzoek uit te werken.

Vanuit het Landelijk Operationeel Cybercime Overleg (LOCO) zijn tien cyber gerelateerde thema’s verdeeld onder de verschillende eenheden om nader op te investeren qua kennis en aanpak. De eenheid Amsterdam heeft het fenomeen sextortion148 opgepakt. Zij werkt hierin samen met hulpverlenende organisaties Helpwanted en Qpido, de gemeente Amsterdam en KPN.

Print Friendly and PDF ^