Rechtbank vonnist 15 maanden gevangenisstraf tegen onderwereldbankier

De rechtbank Overijssel heeft 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 voorwaardelijk, opgelegd aan een 52-jarige Pakistaanse verdachte uit Bochum (Duitsland) voor het witwassen van grote geldbedragen. De man heeft als zogeheten hawala-bankier in februari 2014 een bedrag van 45.000 euro in contanten voorhanden gehad en in maart 2015 in Nederland een bedrag van 140.000 euro dat hij in Eindhoven heeft overgedragen aan derden. De rechtbank heeft deze geldbedragen verbeurd verklaard.
 

Strafeis

De rechtbank vond de strafeis van 15 maanden gevangenisstraf passend, die de Officier van Justitie van het Landelijk Parket op 10 april jl. uitsprak. Gelet op het (nagenoeg) blanco strafblad van verdachte, legde de rechtbank een deel van deze straf echter voorwaardelijk op.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte in de periode van 1 maart 2014 tot en met 17 maart 2014 in Nederland, samen en in vereniging met anderen, een contant geldbedrag van in totaal 45.000 euro, voorhanden heeft gehad. Op 17 maart 2014 werd hij in Amsterdam aangehouden en is, in het voertuig waarin hij reed, 45.000 euro aan contanten aangetroffen en in beslag genomen. Bij doorzoeking van een woning in het Limburgse Tegelen, waar verdachte zei te verblijven, heeft de politie op 17 maart 2014 beslag gelegd op een geldtelmachine, diverse handgeschreven briefjes, 4 USB sticks, diverse administratieve bescheiden en meerdere geldwikkels.

Voor de periode van 4 februari 2015 tot en met 5 februari 2015 gaat het om een contant geldbedrag van in totaal 140.000 euro. Dat heeft verdachte, wettig en overtuigend bewezen aldus de rechtbank, voorhanden gehad en vervolgens overgedragen aan derden.

Verdachte wist volgens de rechtbank in beide gevallen dat deze contante geldbedragen afkomstig waren uit enig misdrijf.
 

Hawala bankieren

Hawala bankieren is een informeel bankensysteem naast het officiële bankieren. Hawala is ontstaan in landen waar regulier bankieren moeilijk was of waar mensen weinig vertrouwen hadden in overheid en banken. Onderwereldbankiers vragen niet naar de herkomst van het geld. Hawala bankieren en geld wisselen zonder vergunning zijn misdrijven waar een straf op staat.

Geldkoeriers vervoeren het geld vaak in plastic tasjes, de geldbedragen worden vervoerd in grote coupures.

Verdachte heeft zich volgens het vonnis van de rechtbank schuldig gemaakt aan het witwassen van grote geldbedragen, wat gericht is op het veiligstellen van uit misdrijf afkomstige opbrengsten.

De rechtbank: "Het witwassen van crimineel geld vormt een bedreiging van de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer ernstig aan. Het in omloop zijn van dergelijke grote witgewassen geldbedragen heeft een sterk corrumperende werking en faciliteert veelal ander strafbaar handelen."

Bron: OM
 

Print Friendly and PDF ^