OLAF-onderzoek naar EU-fraude gepleegd door Mammoet

Naar aanleiding van informatie verstrekt door de Nederlandse (FIOD), in april 2016, is door het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) een onderzoek gestart naar het Nederlandse bedrijf Mammoet.

De FIOD deed reeds onderzoek naar het bedrijf in verband met een vermoeden van belastingontduiking. Het bedrijf had een groot, door de EU gefinancierd, contract gewonnen dat door de Mauritaanse autoriteiten werd gemanaged. Het project zag op de verwijdering van 57 scheepswrakken uit de baai van Nouadhibou in Mauritanië. Op basis van de door de FIOD verstrekte informatie vermoed OLAF dat het bedrijf EU-fraude heeft gepleegd.

OLAF heeft onderzoek gedaan en hierbij nauw samengewerkt met de FIOD en het Nederlandse Openbaar Ministerie, voerde controles ter plaatse uit, interviewde getuigen en analyseerde een grote hoeveelheid technische gegevens. Naast het Nederlandse bedrijf, dat centraal staat in deze fraudezaak, werden nog een aantal andere betrokken personen geïdentificeerd, waaronder Mauritaanse functionarissen.

Het onderzoek van OLAF leverde drie belangrijke bevindingen op; een schending van de aanbestedingsprocedures, een schending van de regels voor onderaanneming en sterke aanwijzingen voor de actieve corruptie van twee Mauritaanse functionarissen.

OLAF rondde het onderzoek op 7 januari 2020 af en deed aanbevelingen aan de Europese Commissie, onder meer om 3.068.000 euro te recupereren, en aan de Nederlandse autoriteiten om de verdachten te vervolgen. OLAF heeft ook aanbevolen dat de Europese Commissie het Nederlandse bedrijf zou markeren in het Early Detection and Exclusion System (EDES) van de Commissie, dat het bedrijf zou uitsluiten van mogelijke toegang tot geld van de Europese belastingbetaler.

Ville Itälä, directeur-generaal van OLAF zei: “Dit succesvolle onderzoek toont ongetwijfeld het belang van het werk van OLAF aan. Fraude verhindert dat EU-ontwikkelingshulp de behoeftigen bereikt en we vechten hard om dit te stoppen. Fraudeurs kennen geen grenzen en de onderzoeken van OLAF kennen geen grenzen. Dankzij onze onderzoekers en de goede samenwerking met de Nederlandse autoriteiten kunnen deze fraudeurs voor de rechter worden gebracht en kunnen EU-gelden worden teruggevorderd. ”

Bron: OLAF

Print Friendly and PDF ^