Maximale werkstraf Veenendaler voor valsheid in geschrift

De Rechtbank Gelderland heeft een 35-jarige man uit Veenendaal veroordeeld voor valsheid in geschrift. Hij kreeg de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden opgelegd. De man liet tussen december 2014 en april 2015 tweemaal – door middel van in totaal 4 overboekingen – grote bedragen door zijn werkgever naar zijn eigen rekening overmaken. Dit geld – met een totale waarde van 420.000 euro - was bestemd voor de belastingdienst. De man deed dit om hiermee onder andere zijn eigen woning te kunnen financieren.

Eigen belang

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij uit eigen belang het door zijn werkgever in hem gestelde vertrouwen heeft geschaad. Ook het feit dat hij na de eerste overboekingen in december 2014 er niet voor koos om zijn handelen op te biechten, telt zwaar mee. Daarnaast ontkende hij in juni 2015 - toen alles aan het licht kwam – dat hij de bedragen had overgeboekt.

Straf hoger dan eis

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 180 uur een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden geëist. De straf valt hoger uit, omdat de rechtbankrekening houdt met de ‘Oriëntatiepunten voor straftoemetingen en LOVS-afspraken’. Hierin staat onder andere dat voor fraude bij een benadelingsbedrag van 250.000 tot 500.000 euro een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 tot 18 maanden staat. Toch legt de rechtbank geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. In het voordeel van de man neemt de rechtbank mee dat hij niet eerder is veroordeeld voor dergelijke strafbare feiten. Ook werkte hij aan het politieonderzoek en is het volledige bedrag terugbetaald aan zijn voormalige werkgever.

Aan de straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich tijdens zijn proeftijd laten behandelen en zich dagelijks melden bij de reclassering.

Bron: de Rechtspraak 

 

Print Friendly and PDF ^