Geen straf voor actievoerders Greenpeace

De achttien actievoerders die vorig jaar een aantal Shell tankstations stillegden om actie te voeren tegen olieboringen bij de Noordpool krijgen geen straf opgelegd van de rechtbank Den Haag. De rechtbank is wel van oordeel dat de actievoerders een strafbaar feit hebben gepleegd.

Het Wetboek van Strafrecht geeft rechters de mogelijkheid om onder omstandigheden geen straf op te leggen. De rechtbank oordeelt in dit geval dat de actievoerders een strafbaar feit hebben gepleegd, maar dat het overtreden van de wet meer aan de organisatie Greenpeace is toe te rekenen dan aan de individuele actievoerders. Daarom heeft de rechtbank de actievoerders schuldig verklaard zonder oplegging van straf.

De actievoerders hebben op 14 september 2012 bij een groot aantal tankstations in Nederland de vulpistolen van de brandstofslangen met beugelsloten en tiewraps aan elkaar gemaakt. Er was geen fysieke schade aan de tankstations en de hinder voor Shell en de pomphouders was beperkt.

De rechtbank stelt dat de actievoerders wel een onveilige situatie hebben laten ontstaan. Zij hebben de tankstations onbruikbaar gemaakt en zijn vervolgens weggegaan zonder duidelijke informatie achter te laten over de duur van de actie en zonder duidelijke contactgegevens achter te laten. Daardoor was de actie niet proportioneel, het handelen van de actievoerders wederrechtelijk en strafbaar.

Print Friendly and PDF ^