Directeur thuiszorgbureau veroordeeld tot 21 maanden cel

Rechtbank Overijssel 7 december 2015, ECLI:NL:RBOVE:2015:5354 De directeur van een failliet thuiszorgbureau uit Hengelo is veroordeeld tot 21 maanden cel, waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank Overijssel oordeelt dat onder haar leiding 3 jaar lang op grote schaal is gefraudeerd met de declaraties van zorguren. Het zorgbureau declareerde duurdere uren dan dat zij werkelijk aan zorg besteedde.

Onder leiding van de vrouw verleende het bedrijf huishoudelijke hulp aan cliënten en bestempelde deze hulp vervolgens als veel duurdere zorg. Daarnaast zijn meer uren aan zorg gedeclareerd dan in werkelijkheid was verleend.

De voormalig directeur maakte misbruik van zorgafhankelijke mensen, die zelf geen inzicht hadden in de wet- en regelgeving met betrekking tot de zorgverlening. Zij had daarbij geen oog voor de schadelijke gevolgen hiervan voor de financiering van de zorg. De vrouw zag het laakbare van haar handelen niet in en bagatelliseerde haar rol door telkens een vermeende rechtvaardiging te zoeken.

In het dossier is de zorgverlening aan een 45-tal cliënten nader onderzocht. Deugdelijke rapportage van de opsporingsinstantie over het totale nadeel dat is veroorzaakt ontbreekt. De rechtbank schat dat het financiële nadeel dat met die 45 dossiers samenhangt ligt tussen de 250.000 en 500.000 euro.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Print Friendly and PDF ^