Achttien maanden gevangenisstraf voor hacken

Op 11 december 2014 heeft de rechtbank Rotterdam een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden voor een poging tot computercriminaliteit (‘hacken’), alsmede oplichting middels identiteitsfraude.

De 32 jarige man heeft geprobeerd in te breken in het netwerk van de ING bank en overslagbedrijf ECT. Verder heeft de man zich schuldig gemaakt aan oplichting. Hij heeft mensen die dachten online te solliciteren kopieën van hun rijbewijs en bankpas ontfutseld. Vervolgens bestelde hij op naam van deze personen en met hun legitimatiebewijs goederen zoals telefoons. Deze werden dan afgeleverd op een adres waar ze voor of door de verdachte in ontvangst werden genomen.

De rechtbank vindt dit ernstige feiten. Voor de slachtoffers van de oplichtingen was het zeer vervelend om te constateren dat hun identiteit is misbruikt en dat met hun identiteit leningen zijn aangegaan en goederen zijn aangeschaft. Op deze manier heeft de verdachte de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers van de slachtoffers aangetast en hen veel ongemak en schade toegebracht.

De man heeft ook het vertrouwen van de maatschappij geschaad in de veiligheid van digitale persoons- en bedrijfsgegevens. Het hacken van computernetwerken kan veel schade veroorzaken bij getroffen organisaties en brengt aanzienlijke kosten met zich mee in de vorm van het herstellen van de geïnfecteerde systemen en preventie tegen nieuwe inbraken.

Print Friendly and PDF ^