Eén jaar cel en één ton schadevergoeding voor oplichting met vliegtickets

In hoger beroep is een 39-jarige man veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf voor het oplichten van een groot aantal klanten van zijn reisbureau. Daarnaast moet hij honderdduizend euro schadevergoeding betalen. Het Amsterdamse gerechtshof heeft dit vandaag beslist.

Feiten

De verdachte had een reisbureau in Haarlem. Toen dat in financiële problemen kwam, heeft hij in ongeveer 140 gevallen wel betalingen in ontvangst genomen voor vliegtickets en hotelovernachtingen, maar niet de daarbij behorende boekingen gemaakt. Hij gaf zich in strijd met de waarheid uit als agent voor bepaalde reisorganisaties en verstrekte aan zijn klanten reisbescheiden die later waardeloos bleken. Dit deed hij in de periode van oktober 2011 tot medio juli 2012. De zaak kwam aan het licht toen de zomervakantie begon en vele benadeelden, soms pas op Schiphol, ontdekten dat hun vliegreis niet kon doorgaan. Niet iedereen kon toen alsnog op een andere manier een reis boeken, omdat er vaak vele maanden voor de tickets was gespaard en het geld op was. De verdachte heeft erkend dat hij met het ontvangen geld de schulden van zijn reisbureau voldeed. Een faillissement bleek echter onafwendbaar.

Straf

De rechtbank legde de man eerder een gevangenisstraf van 7 maanden op, na een strafeis van 12 maanden door de officier van justitie. De man vond deze straf te hoog en ging daarom in hoger beroep. Het hof vindt dat een hogere straf op zijn plaats is, nu het gaat om lange periode, een zeer groot aantal benadeelden en om een hoog geldbedrag. De opgelegde gevangenisstraf van 12 maanden komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Verder is aan de verdachte de schadevergoedingsmaatregel opgelegd, zodat hij ten behoeve van de benadeelden aan de staat een totaalbedrag van ruim honderdduizend euro moet betalen.
De uitspraak wordt op een later tijdstip gepubliceerd.
Print Friendly and PDF ^