Column: Tijdigheid van een wrakingsverzoek, bezien in het licht van de concrete omstandigheden van het specifieke geval

Door mr. Leo Nuis (Oud senior raadsheer in het Gerechtshof Amsterdam)

De wrakingskamer van de rechtbank Rotterdam heeft op 6 september 2023[1] het wrakingsverzoek van de officier van justitie niet ontvankelijk verklaard omdat het volgens de wrakingskamer gericht was tegen het plannen van een regiezitting waarvoor op 11 juli 2023 de oproepingen waren uitgegaan. De Officier van Justitie deed haar wrakingsverzoek op de zitting van 3 augustus 2023. Niet tijdig volgens de wrakingskamer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Voorwaardelijk vrij maar met je rug tegen de muur | Pleidooi voor een periodieke rechterlijke toetsing bij een schorsing onder voorwaarden

Door Manouk Nagtegaal (De Haas Advocaten)

Een verdachte zit vast in de cel. Alleen de rechter, die voorlopige hechtenis kan bevelen, heeft de mogelijkheid om deze hechtenis te schorsen onder voorwaarden. Met deze schorsing wordt de verdachte op vrije voet gesteld. Meestal is de schorsing voor onbepaalde tijd. Ondanks dat de gang naar buiten aangenaam in de oren klinkt, dient een verdachte zich wel te houden aan de door de rechter voorgeschreven voorwaarden. In onze fiscale strafrechtpraktijk zien we dat de crux hem vaak zit in die (aanvullende) voorwaarden. Het is de vraag of je met het accepteren van de (aanvullende) voorwaarden ook daadwerkelijk vrij bent. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Schiet het UBO-register zijn doel voorbij?

Door Fleur le Roy (van Ardenne & Crince le Roy Advocaten)

De Europese bepaling die lidstaten van de Europese Unie verplicht ervoor te zorgen dat “elk lid van de bevolking” toegang verkrijgt tot bepaalde informatie over uiteindelijk begunstigden, vaak aangeduid als Ultimate Benificial Owners of UBO’s, is onderuit gegaan. Wegens een onrechtmatige inbreuk op het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens, twee grondrechten neergelegd in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, verklaarde het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: ‘Hof van Justitie’) de bepaling op 22 november 2022 ongeldig. De bepaling waar het om gaat betreft artikel 30, vijfde lid, eerste alinea, onder c van Richtlijn (EU) 2015/849 (AMLD4), gewijzigd bij Richtlijn (EU) 2018/843 (AMLD5). De voor een ieder toegankelijke UBO-informatie waar deze bepaling op ziet betreft de naam, de geboortemaand, het geboortejaar, de woonplaats, de nationaliteit en de aard en omvang van het door de UBO gehouden economisch belang.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Afspraak is niet altijd afspraak

Door: Frank van Ardenne & Laura Hinrichs (Ardenne & Crince le Roy Advocaten te Rotterdam)

Een nieuw fenomeen doet intrede in de Nederlandse strafrechtspleging: officieren van justitie die met advocaten ‘afspraken’ maken over de straf die zij gezamenlijk voorstellen aan de rechter met de bedoeling dat de rechter dat voorstel in een vonnis bekrachtigt. Deze procesafspraken zijn inmiddels een aantal keer succesvol door rechters overgenomen. Hiermee wordt voorkomen dat er een jarenlange juridische strijd zou plaatsvinden aan de hand van vele getuigenverhoren, zittingsdagen etc. Ondanks de ingrijpende gevolgen die een overeengekomen voorstel kan hebben, waaronder een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, verkiest de rechter efficiency dan boven een zorgvuldige strafprocedure.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Detentieongeschiktheid als factor in de straftoemeting aan dementerende verdachten van ernstige strafbare feiten

Door: mr. drs. ing. M.J. te Hennepe-van Vulpen, jurist/psycholoog 55+ (niet praktiserend)

De strafoplegging bij dementerende verdachten van een ernstig strafbaar feit is een evenwichtsoefening op het slappe koord. Enerzijds zijn daar de bijzondere persoonlijke omstandigheden van de verdachte: in hoeverre is het strafbare feit aan een dementerende verdachte toe te rekenen? Moet rekening worden gehouden met de ver gevorderde leeftijd van de verdachte die waarschijnlijk nog maar weinig levensjaren te gaan heeft ? En met feit dat dementie een progressieve aandoening is?[2] Anderzijds: hoe wordt recht gedaan aan de ernst van het feit, bijvoorbeeld als het moord betreft?

Read More
Print Friendly and PDF ^