Meineed: Bewijs dat de belofte is afgelegd op de bij de wet voorgeschreven wijze?

Hoge Raad 18 september 2018, ECLI:NL:HR:2018:1689

Read More
Print Friendly and PDF ^

Witwassen door voorhanden hebben / gebruik maken van schepen die zijn gekocht met van misdrijf afkomstig geld. Bewijsklachten voorhanden hebben en gebruik maken van.

Hoge Raad 11 september 2018, ECLI:NL:HR:2018:1533

De klacht dat het Hof de bewezenverklaring, voor zover inhoudende dat de verdachte de in de bewezenverklaring genoemde schepen 'voorhanden heeft gehad', ontoereikend heeft gemotiveerd, faalt aangezien uit de bewijsvoering blijkt dat de verdachte door de aankoop feitelijke zeggenschap over deze schepen heeft verkregen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Informatie ontleend aan “Google Maps” aan te merken als feit van algemene bekendheid?

Hoge Raad 10 juli 2018, ECLI:NL:HR:2018:1125

Het middel klaagt dat het Hof informatie die van de internetbron "www.google.nl/maps" afkomstig is, voor het bewijs heeft gebruikt terwijl die informatie niet ter terechtzitting aan de orde is gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt overwegingen m.b.t. vraag of de bewezenverklaring in beslissende mate steunt op de verklaring van een, ondanks het nodige initiatief daartoe, niet door de verdediging ondervraagde getuige

Hoge Raad 10 juli 2018, ECLI:NL:HR:2018:1131

Het middel klaagt dat het Hof de verklaring van de aangever in strijd met het bepaalde in art. 6, derde lid aanhef en onder d, EVRM voor het bewijs heeft gebezigd, nu de verdediging niet in de gelegenheid is geweest de aangever te ondervragen en diens verklaring in beslissende mate heeft bijgedragen aan de bewezenverklaring.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afwijken van landelijke afspraken over schadevergoeding na onterecht voorarrest niet ontoelaatbaar

Hoge Raad 11 september 2018, ECLI:NL:HR:2018:1542

Het afwijken van de afspraken tussen rechters, de zogenoemde LOVS (Landelijk Overleg Vakinhoud Strafzaken)-afspraken, over de schadevergoeding na ten onrechte ondergane voorlopige hechtenis is niet ontoelaatbaar. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag naar aanleiding van een vordering in een cassatie in het belang der wet.

Read More
Print Friendly and PDF ^