Artikel: Kroniek jurisprudentie materieel milieustrafrecht

Deze kroniek biedt een overzicht van interessante jurisprudentie op het gebied van materieel milieustrafrecht in de periode van 2019 tot en met eind april 2024. De onderwerpen zijn door mij geselecteerd aan de hand van verschenen jurisprudentie en deze kroniek is dus niet bedoeld als volledig overzicht van álle jurisprudentie die op het gebied van materieel milieustrafrecht is verschenen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De tenlastelegging in btw-carrouselfraudezaken

In btw-carrouselfraudezaken biedt de tenlastelegging de verdediging in strafzaken doorgaans onvoldoende handvatten voor een deugdelijke verdediging. Daarom pleiten de auteurs in deze bijdrage voor een alternatieve manier van ten laste leggen in dit soort strafzaken, waarbij per ten laste gelegde belastingaangifte naar een gering aantal specifieke transacties wordt verwezen. Deze voorgestelde wijze van ten laste leggen komt het debat ter zitting volgens de auteurs ten goede omdat hiermee alle procesdeelnemers aanstonds duidelijk is waarover tijdens het onderzoek ter terechtzitting dient te worden ‘gedebatteerd’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Data-analyse door opsporingsautoriteiten: ontwikkelingen, praktijken en risico’s

Vanuit een empirisch-criminologisch perspectief geef ik een beschrijving van de ontwikkeling, het gebruik en mogelijke risico’s van data-analyse in het kader van de opsporing. Dat doe ik door eerst kort de opkomst van criminaliteitsanalyse als onderdeel van het sturingsconcept informatiegestuurde opsporing binnen het werk van de recherche (bij de politie, maar ook bij de bijzondere opsporingsdiensten en de Kmar) te schetsen. Vervolgens illustreer ik hoe criminaliteitsanalyse binnen, maar ook buiten de opsporing wordt gebruikt. Daarna bespreek ik de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor criminaliteitsanalyse. Door deze ontwikkelingen krijgt criminaliteitsanalyse het karakter van digitale (weergegeven in nullen en enen) en geautomatiseerde (met algoritmen) analyse van bulkdata (big data). Ik vervolg met de vraag in hoeverre de aan digitale analyse van big data toegeschreven risico’s zich reeds in de Nederlandse opsporingspraktijk openbaren. Ik spits ten slotte de aangekondigde praktijken en risico’s van geavanceerde data-analyse toe op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De conclusies van deze beschrijving van de aard en het gebruik van data-analyse door opsporingsautoriteiten kunnen dienstbaar zijn aan het beoordelen van de (on)wenselijkheid en actualiteit van de gescheiden regeling van dataverzameling en data-analyse.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De artikel 12 Sv-procedure als forum voor maatschappelijk ideaal?

Naar aanleiding van drie focusgroepen bespreekt deze bijdrage de percepties van raadsheren ten aanzien van ‘maatschappelijk gevoelige’ artikel 12 Sv-zaken, evenals de normatieve legitimiteitsproblemen die deze zaken (kunnen) veroorzaken. De empirische bevindingen worden geordend langs drie vragen: 1) herkennen de raadsheren deze bijzondere categorie zaken?; en zo ja: 2) in hoeverre beïnvloedt die hun taakopvatting?; en 3) wat zijn de percepties van de raadsheren ten aanzien van de legitimiteitsproblemen die deze zaken met zich brengen?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Herhaalde vervolging van voortdurende delicten

In het materiële strafrecht is het gebruikelijk om delictsomschrijvingen te typeren aan de hand van onderscheidingen die in de strafrechtsdogmatiek zijn ontwikkeld en die gebaseerd zijn op de verschillende manieren waarop strafbaar gesteld gedrag omschreven wordt in wettelijke delictsomschrijvingen. Meest bekend zijn waarschijnlijk de onderscheidingen tussen commissiedelicten versus omissiedelicten; materieel omschreven delicten versus formeel omschreven delicten; en krenkingsdelicten versus gevaarzettingsdelicten.

Read More
Print Friendly and PDF ^