Ruslandsancties: over uitleg, vage normen en vragen bij de handhaafbaarheid ervan in de Nederlandse rechtstaat

De gewelddadige Russische inmenging in Oekraïne, die startte met de annexatie van de Krim, gaat bijna zijn tiende jaar in. Hoewel Nederland en de Europese Unie niet direct betrokken zijn bij deze oorlog, hebben zij sinds 2014 in toenemende mate sancties ingesteld tegen Rusland. Met name de Russische inval van Oekraïne eind februari 2022 zorgde voor een ongekende toename in het aantal afgekondigde sancties Tot dusver heeft de handhaving daarvan nauwelijks plaatsgevonden in Nederland. In de praktijk bestaat veel onduidelijkheid over de interpretatie van deze sancties. Dat roept bij ons de vraag op in hoeverre die onduidelijkheden rondom interpretatie de effectieve naleving en handhaving van de Ruslandsancties in Nederland in de weg staan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Henny Sackers neemt afscheid van de rechtenfaculteit

Op 11 november 2022 heeft Henny Sackers afscheid genomen als hoogleraar Bestuurlijk sanctierecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Sackers heeft zich jarenlang en in verschillende rollen ingezet voor de Radboud Universiteit. Daarnaast heeft hij ook op wetenschappelijk gebied zijn sporen nagelaten in het strafrecht en bestuurlijk sanctierecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Medewerking en zelfmelden door bedrijven in corruptieonderzoeken en de beloning die daar tegenover staat

In dit artikel gaat de auteur allereerst kort in op de invulling van het begrip interne onderzoeken, gevolgd door de huidige stand van zaken in Nederland met betrekking tot het belonen van zelfmelden en meewerken en de juridische aanknopingspunten in deze richting. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de wet- en regelgeving van het VK en de VS met betrekking tot zelfmelding en medewerking in corruptieonderzoeken. Dan zal ingegaan worden op de toepassing van deze wet- en regelgeving in de praktijk. In de conclusie zal aandacht besteed worden aan vraag of en, zo ja, hoe Nederland het (goede) voorbeeld van (een van) beide landen zou moeten volgen. Hoewel de discussie over de uitvoering van interne onderzoeken door advocaten, die op dit moment in de politiek, de wetenschap en de rechtbanken in Nederland gevoerd wordt, in het kader van dit thema ook ontzettend interessant is, zal deze discussie in dit artikel niet nader uitgediept worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoe crisiswetgeving, parlementaire beschaving en het luisterend oor van een honderdjarige dienstig zijn aan de aanpak van crises

Wanneer zich een opstapeling van crises voordoet, dan leert de rechtshistorie dat bijzondere wetgeving enige orde in de bestrijding kan aanbrengen. Desnoods met via het (bijzonder) strafrecht af te dwingen gedragingen, waarbij een verdachte nog immer het luisterend oor van de (politie)rechter tegemoet kan zien. Daartegenover mag misschien ook wel de vraag worden gesteld of het woord crisis niet te snel in de mond wordt genomen. Toegegeven, er zijn op dit moment nog al wat stevige uitdagingen in de samenleving, maar er blijft nog wel een vraag hangen. Mag per ‘crisis’ (naar de gangbare betekenis) wel worden gesproken van een ‘zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord is geraakt’? De vraag stellen, is hem beantwoorden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Prokuratuur en magistratuur

Ruim een jaar geleden heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een arrest gewezen dat belangrijke gevolgen heeft en zal hebben voor de Nederlandse strafrechtspraktijk. Dit zogenoemde Prokuratuur-arrest kan worden geplaatst in een bredere tendens, waarin de niet-onafhankelijke positie van het Nederlandse OM ertoe leidt dat de (zelfstandige) toepassing van bepaalde bevoegdheden niet (meer) toelaatbaar wordt geacht. Grofweg zijn er dan twee oplossingsrichtingen denkbaar. Enerzijds kan worden gedacht aan een meer onafhankelijke positionering van het OM binnen het Nederlandse stelsel. Anderzijds kan de bevoegdheidsuitoefening door het OM in meer gevallen onderworpen worden aan een (voorafgaande) rechterlijke toets.

Read More
Print Friendly and PDF ^