Digitalemarktenverordening in EU Publicatieblad gepubliceerd

De digitalemarktenverordening (Digital Services Act) moet zorgen voor een gelijk speelveld voor alle digitale bedrijven, ongeacht hun omvang. De verordening stelt duidelijke regels vast voor grote onlineplatforms en heeft tot doel om te voorkomen dat een platform de regels op de digitale markt bepaalt doordat het zeggenschap heeft over ten minste één zogenoemde kernplatformdienst. Kernplatformdiensten zijn diensten zoals onlinezoekmachines, sociale netwerken en clouddiensten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

E-Evidence-overeenkomst tussen VK-VS van kracht

Op 3 oktober 2022 is de Overeenkomst tussen de regering van het Verenigd Koninkrijk en de regering van de Verenigde Staten van Amerika betreffende de toegang tot elektronische gegevens voor de bestrijding van zware criminaliteit (Agreement between the Government of the United Kingdom and the Government of the United States of America on access to electronic data for the purpose of countering serious crime) in werking getreden. Kortweg, de UK-US Data Access Agreement (DAA). Voor zover te overzien is dit de eerste uitvoeringsovereenkomst in het kader van deel II van de Amerikaanse CLOUD Act, die de Britse autoriteiten in staat stelt rechtstreeks communicatiegegevens te ontvangen van Amerikaanse dienstverleners in plaats van verzoeken om wederzijdse rechtshulp in te dienen van regering tot regering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

FIOD doorzoekt voor Europees Openbaar Ministerie

Op 12 oktober verrichtte de FIOD in opdracht van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) doorzoekingen in diverse woningen en bedrijven in Nederland. Daarmee verleent de FIOD bijstand aan een internationaal onderzoek. In verschillende media wordt de indruk gewekt dat de FIOD onderzoek doet bij het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. Deze conclusie is onjuist.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie brengt jaarverslag 2021 uit over de toepassing van de Eurowob

Uit het jaarverslag blijkt dat de Europese Commissie ook in 2021 haar transparantieverplichtingen bleef nakomen. Weliswaar in de schaduw van de COVID-19-pandemie maar ook in het licht van de herstelambities van de NextGenerationEU. Deze context was van invloed op het aantal en de aard van de specifieke Eurowob-verzoeken die in het kader van de Eurowob-verordening werden ingediend.

Read More
, ,
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie presenteert nieuwe aansprakelijkheidsregels voor producten en artificiële intelligentie

De nieuwe regels zorgen er onder meer voor dat de bewijslast van slachtoffers in complexe zaken wordt verlicht. Daarnaast kunnen fabrikanten van een gebrekkig product worden verplicht om bewijsmateriaal openbaar te maken. Verder stelt de Commissie een harmonisatie voor van de nationale aansprakelijkheidsregels met betrekking tot artificiële intelligentie.

Read More
Print Friendly and PDF ^