Werkstraffen voor twee privédetectives en een gepensioneerde politieagent voor uitlokking en schending van hun ambtsgeheim

Rechtbank Utrecht 18 oktober 2012, LJN BY0571 Twee privédetectives en een gepensioneerde politieagent zijn veroordeeld tot werkstraffen van 70 tot 160 uur, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van één of twee maanden, voor het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim door twee ambtenaren. De twee ambtenaren, een politie- en belastingambtenaar, kregen een werkstraf van 50 uur en 80 uur voor schending van hun ambtsgeheim. Eén politieambtenaar die werd verdacht van het schenden van het ambtsgeheim is vrijgesproken.

Uitlokken

De privédetectives en de voormalige politieagent hebben twee ambtenaren overgehaald om uit de systemen van de Belastingdienst en de politie privégegevens van personen aan hen te verstrekken. Het is niet vast komen te staan dat één van de privédetectives (C.H.) de belastingambtenaar geldbedragen heeft betaald voor het schenden van zijn ambtsgeheim. Van omkoping wordt hij dan ook vrijgesproken. Wel is bewezen dat hij de ambtenaar heeft uitgelokt zijn ambtsgeheim te schenden.

Schending ambtsgeheim

De twee ambtenaren hebben in strijd met hun ambtsgeheim vertrouwelijke gegevens verstrekt aan degenen die hen hiertoe hebben uitgelokt. Een derde ambtenaar, werkzaam bij de politie, is hiervan vrijgesproken, omdat niet is vast te stellen dat zij de betreffende informatie heeft verstrekt.

Zowel degenen die de ambtenaren hebben uitgelokt tot het schenden van hun ambtsgeheim als degenen die deze vertrouwelijke gegevens hebben verstrekt, hebben daarmee de integriteit van het overheidsapparaat geschonden. Een burger moet ervan uit kunnen gaan dat de aan de overheid verstrekte gegevens vertrouwelijk blijven. De rechtbank rekent het alle verdachten zwaar aan dat zij inbreuk hebben gemaakt op dit vertrouwen.

De rechtbank stelt dat de privédetectives en de gepensioneerde politieagent blijk geven van onvoldoende inzicht in de ernst van de gepleegde feiten, wat de kans op recidive vergroot. Daarom acht zij een deels voorwaardelijke straf gerechtvaardigd. De rechtbank heeft in de strafmaat ook nog meegewogen dat vier verdachten lang op de behandeling van hun zaak hebben moeten wachten.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

 

Bron: de Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^