Voormalig advocaat veroordeeld tot 240 uur taakstraf wegens verduistering

Rechtbank Den Haag 16 november 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:13758

Een voormalig advocaat uit Voorburg is veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Hij heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan de verduistering van 36.000 euro van een cliënt, een tuinder uit het Westland. Van een andere cliënt eigende hij zich 13.500 euro wederrechtelijk toe. 

Ook heeft verdachte een overeenkomst vervalst door daarin opzettelijk een foutieve datum en adres op te nemen. Tenslotte heeft hij als beëdigd getuige ten overstaan van de rechtbank ’s-Hertogenbosch meineed gepleegd door niet de waarheid te spreken over de totstandkoming van deze overeenkomst. Omdat het om oudere feiten gaat die gepleegd werden in de periode van 2002 tot 2015 en verdachte geen strafblad heeft, wordt geen gevangenisstraf opgelegd. Verdachte moet ook de verduisterde bedragen terugbetalen en ook een deel van de kosten die de aangevers hebben moeten maken.

Het OM had negen maanden cel geëist tegen de voormalige advocaat die al enkele jaren geleden van het tableau is geschrapt. Maar vanwege het tijdsverloop kwam de rechtbank uit op een lagere straf. Wel volgde de rechtbank de eis van het OM als het gaat om de schadevergoeding aan de benadeelden (ruim 51.000 euro).

Lees hier de volledige uitspraak. 

 

 

Print Friendly and PDF ^