Veroordelingen voor illegale overbrenging van schepen naar India

Rechtbank Rotterdam 15 maart 2018, ECLI:NL:RBROT:2018:2108

De rechtbank in Rotterdam heeft zes vennootschappen van het Seatrade concern en twee van haar bestuurders veroordeeld tot geldboetes van € 50.000 tot € 750.000. Daarnaast is aan deze bestuurders een beroepsverbod opgelegd. Zij mogen een jaar lang het beroep van bestuurder, commissaris, adviseur of werknemer bij een rederij niet uitoefenen. Een derde bestuurder is vrijgesproken.
 

Schip als afvalstof

De veroordeling betreft de illegale overbrenging van vier (koel)schepen vanuit de Europese Unie naar aanvankelijk India. Toen deze schepen de havens van Rotterdam en Hamburg in 2012 verlieten, bestond binnen het Seatrade concern al het voornemen om de schepen te laten slopen. Dat maakt de schepen tot een afvalstof, ondanks het feit dat die schepen nog zeewaardig, gecertificeerd, verzekerd en operationeel waren.

De schepen zijn uiteindelijk gesloopt op stranden in India, Bangladesh en Turkije. Alhoewel de schadelijke gevolgen van het slopen van schepen op de stranden verstrekkend zijn voor milieu en gezondheid gelet op onder andere de grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij de sloop en de vaak erbarmelijke arbeidsomstandigheden is er  bij de strafoplegging  in het voordeel van de verdachten rekening mee gehouden dat dit de eerste strafrechtelijke vervolging betreft voor een dergelijke overbrenging. Om die reden is afgezien van gevangenisstraf.

 

Lees hier de volledige uitspraak. 

 

 

Print Friendly and PDF ^