Veroordeling wegens (poging tot) oplichting. Verdachte heeft zich voorgedaan als (een familielid van) glazenwasser

Rechtbank Den Haag 6 juni 2013, LJN CA3872

Verdachte heeft in een periode van bijna twee jaar 21 keer iemand opgelicht door zich telkens voor te doen als glazenwasser of een familielid van de glazenwasser om op die manier geld af te aftroggelen. Ook heeft verdachte vier keer een poging daartoe ondernomen.

Verdachte belt aan bij een willekeurig huisadres en geeft aan dat hij geld komt halen voor de glazenwasser. Hij presenteert zichzelf daarbij frequent als een familielid van de glazenwasser (zoon of neef). In de gevallen waarin (een) grote coupure(s) word(t)(en) overhandigd geeft verdachte telkens aan dat hij dit elders (bij een collega of andere klant) moet wisselen en dat hij later zal terugkomen met het wisselgeld, hetgeen daarop niet gebeurt.

De rechtbank overweegt - ten aanzien van het onder 6 tenlastegelegde poging tot oplichting van slachtoffer AW - dat het aanbellen bij een woonhuis en tegen de bewoner zeggen, in strijd met de waarheid, glazenwasser te zijn een begin van uitvoering van het geld vragen voor niet bewezen diensten, oplichting, is.

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 16 maanden met aftrek waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en te houden aan algemene en bijzondere voorwaarden.

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^