Twee jaar gevangenisstra voor witwassen van half miljoen euro

Rechtbank Midden-Nederland 26 oktober 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:5688 en ECLI:NL:RBMNE:2016:5689

Een 38-jarige man uit Utrecht heeft in een periode van zeven jaar ruim €500.000 euro wit gewassen. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 28-jarige vrouw van de man is vrijgesproken.

Herkomst verhullen

De rechtbank stelt vast dat er sprake is van een verschil in legale contante inkomsten en de contante uitgaven van de man. Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat dit geld een legale herkomst heeft. De man heeft met het criminele geld onder meer dure auto’s en een appartement in Marokko gekocht.

Strafoplegging

De rechtbank legt een lagere celstraf op dan door de officier van justitie werd geëist. Bij de strafoplegging is gekeken naar straffen in soortgelijke zaken. Daarnaast legt de rechtbank een deels voorwaardelijke straf op om te bevorderen dat de man niet opnieuw in de fout gaat. De vrouw van de man is vrijgesproken van witwassen omdat de rechtbank op basis van het dossier niet kan vaststellen dat de vrouw de criminele herkomst van het geld kende of moest vermoeden.

Lees hier de volledige uitspraken:

 

Print Friendly and PDF ^