Taakstraf en voorwaardelijke celstraf echtpaar voor witwassen auto en geld

Een voormalig echtpaar is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor witwassen. De straf is gelijk aan de straf die de officier van justitie had geëist.

Contant geld

De man uit Ede had een Mercedes personenauto op zijn naam staan met een geschatte aankoopwaarde van ruim 40.000 euro en de vrouw uit Zoetermeer had ruim 110.000 euro aan contant geld in de woning van haar ex-schoonmoeder verstopt. De auto en de geldbedragen zijn door de politie in beslag genomen.

Neef

De man heeft de auto in Duitsland voor 28.500 euro gekocht en contant betaald. Gezien de inkomenspositie van de man kan hij de auto niet met eigen geld hebben gekocht. De man heeft verklaard dat hij de auto voor een neef in Marokko heeft gekocht en dat die neef hem hiervoor geld had gegeven. De rechtbank vindt dat echter niet geloofwaardig. De neef heeft namelijk verklaard de man 6 jaar geleden voor het laatst te hebben gesproken en hem geen opdracht of geld te hebben gegeven voor de aankoop van de auto.

Spaargeld

De verklaring van de vrouw dat zij het geld in de afgelopen 7 jaar heeft gespaard vindt de rechtbank niet aannemelijk geworden. De vrouw leefde in eerste instantie met 4 van haar kinderen van een bijstandsuitkering en later van een beperkt inkomen. Zij had dus geen legale bron van inkomsten waarmee de aangetroffen 110.000 aan contanten verklaard kan worden. Zelfs al zou de vrouw heel zuinig hebben geleefd, dan nog kan zij niet zoveel geld hebben gespaard. Dat de vrouw – naar haar eigen zeggen – ook maandelijks contante giften ontving van een vriend is volgens de rechtbank ook niet aannemelijk. De vrouw heeft namelijk bij de politie welbewust niet de juiste naam gegeven van deze persoon en heeft tot op heden niet alsnog de juiste gegevens willen geven.

De rechtbank heeft ook bepaald dat de man en de vrouw de auto en een groot deel van het aangetroffen geld niet terug krijgen.

 

Print Friendly and PDF ^