Rb veroordeelt verdachte tot werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf wegens oplichting van een elftal hotels. Rekening wordt gehouden met laten meeslepen door medeverdachte.

Rechtbank Noord-Nederland 29 september 2015, ECLI:NL:RBNNE:2015:4837 Verdachte heeft tezamen met zijn medeverdachte gedurende ruim vijf maanden een elftal hotels opgelicht voornamelijk door zich voor te doen als werknemer(s) van bedrijven. De medeverdachte deed veelal de boekingen terwijl de verdachte de hotels uitzocht waar men zou gaan verblijven.

Door gebruik te maken van bestaande bedrijven en de indruk te wekken dat betaling zou volgen werden de hotels bewogen de boekingen te accepteren. Verdachte en zijn medeverdachte wekten de indruk dat zij bonafide hotelgasten waren. Dat waren zij niet want op de momenten dat er moest worden uitgecheckt hadden verdachte en zijn medeverdachte het hotel al verlaten. Als de hotels vervolgens via mail of post de rekening hadden gezonden gaven verdachte en zijn medeverdachte niet thuis want de rekening bleef onbetaald. De toezeggingen en vervolgens niet betalen past in het beeld van de oplichtingspraktijken.

De rechtbank veroordeelt verdachte tot:

  • Een gevangenisstraf van365 dagen, waarvan 296 dagen voorwaardelijkmet een proeftijd van 3 jaren
  • Een taakstraf van240 uren

Met betrekking tot de op te leggen straf houdt de rechtbank rekening met de omstandigheid dat verdachte zich heeft laten meeslepen door zijn medeverdachte die een meer prominente rol in het geheel heeft gespeeld. Voorts dat verdachte zijn leven een andere wending wil geven en open staat voor begeleiding door de reclassering. Ook dat verdachte openstaat voor een ambulante behandeling indien de reclassering dit noodzakelijk acht.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Print Friendly and PDF ^