In hoger beroep tot 3 jaar en 7 maanden cel geëist voor beleggingsfraude met wijnen

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft in hoger beroep celstraffen van 43 maanden en 27 maanden geëist tegen twee verdachten die beleggers hebben opgelicht met investeringen in een wijnbeleggingsfonds. De verdachten hebben via het beleggingsvehikel Bordeaux Advisory miljoenen euro's opgehaald bij investeerders met de belofte van een jaarlijks beleggingsrendement van ongeveer 30 procent. Beleggers werden met mooie brochures, vertrouwenwekkende brieven en telefoongesprekken geïnteresseerd voor investeringen in ‘exclusieve' wijnen. Ongeveer 350 beleggers hebben in totaal 19,4 miljoen euro geïnvesteerd via Bordeaux Advisory. Van dit bedrag is minder dan 10% daadwerkelijk geïnvesteerd in wijnen. Het overgrote deel van de inleg is opgegaan aan kosten of is verdwenen. De advocaat-generaal: “In deze zaak zijn er vele gedupeerden die voor in totaal miljoenen euro’s het schip in zijn gegaan. Verdachten hebben op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat mensen in de samenleving in het algemeen en in het financieel verkeer in het bijzonder moeten kunnen stellen”, zo stelde de advocaat-generaal. “En dat  alleen voor het eigen gewin en om zelf financieel zorgeloos te kunnen leven.”

De man en vrouw die in hoger beroep terechtstaan worden verdacht van oplichting en witwassen. Tegen de inmiddels 52-jarige Engelse hoofdverdachte eiste de advocaat-generaal een onvoorwaardelijke celstraf van 43 maanden. Het OM ziet hem als de baas van Bordeaux Advisory en als de drijvende kracht achter de beleggingsfraude. ,”Hij heeft de beleggers een rad voor de ogen gedraaid en voor eigen financieel gewin te grazen genomen.'' De advocaat-generaal eiste 27 maanden celstraf tegen een inmiddels 48-jarige vrouw uit Amsterdam. Zij was directeur van Bordeaux Advisory en ze moet volgens het OM hebben geweten van de fraude. De derde verdachte, een man uit Londen, heeft geen hoger beroep ingesteld. Hij isonherroepelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden.

De rechtbank veroordeelde de hoofdverdachte tot drieënhalf jaar cel, de vrouw tot twintig maanden na eisen van de officier van justitie van respectievelijk vier en twee jaar cel. Beiden stelden hoger beroep in. De advocaat-generaal komt tot een iets hogere strafeis voor de vrouwelijke verdachte dan die in eerste aanleg omdat zij naar het oordeel van de advocaat-generaal een iets grotere rol in het geheel heeft gespeeld.

In totaal hebben zich 26 individuele benadeelde partijen gesteld voor een totaalbedrag van ongeveer € 760.000. Daarnaast heeft de curator zich gesteld voor alle gedupeerden met een vordering van ruim € 13.000.000. De advocaat-generaal heeft geconcludeerd tot toewijzing hiervan met oplegging van de schadevergoedingsmaatregel.

Het OM waarschuwt niet-professionele beleggers dat ze zeer kritisch moeten kijken voordat ze investeren in beleggingsproducten. Wees altijd kritisch op voorgespiegelde rendementen en controleer bijvoorbeeld of een aanbieder voorkomt in de registers van de Autoriteit Financiële Markten.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^