Mensenrechtenschendingen: EU neemt horizontale sanctieregeling aan

De Raad van de Europese Unie heeft een besluit en een verordening aangenomen met een regeling voor sancties tegen mensenrechtenschendingen wereldwijd. Daardoor kan de EU voortaan gerichte maatregelen treffen tegen personen en entiteiten – zowel overheids- als niet-overheidsactoren – die verantwoordelijk zijn voor, betrokken zijn bij of gelinkt zijn aan ernstige mensenrechtenschendingen waar ook ter wereld.

Wie aan beperkende maatregelen wordt onderworpen, kan een reisverbod opgelegd krijgen, en de tegoeden van personen en entiteiten kunnen worden bevroren. Bovendien zal het voor personen en entiteiten in de EU verboden zijn om direct of indirect middelen beschikbaar te stellen aan personen en entiteiten die op een sanctielijst staan.

Het sanctiekader is onder andere van toepassing op genocide, misdaden tegen de menselijkheid en andere ernstige mensenrechtenschendingen (foltering, slavernij, politieke moorden, willekeurige arrestaties of detentie). Ook andere mensenrechtenschendingen kunnen eronder vallen: indien ze wijdverbreid of systematisch van aard zijn, of zeer zorgwekkend in het licht van de doelstellingen van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid als omschreven in artikel 21 van het EU-Verdrag.

Het is de taak van de Raad om – op voorstel van een lidstaat of van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid – de sanctielijst op te stellen, te herzien en te wijzigen.

Mensenrechten bevorderen en beschermen blijft een prioriteit van het extern optreden van de EU. Dit besluit bevestigt de vastberadenheid van de Unie om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen.

De besluiten staan in het Publicatieblad.

Achtergrond

Op 9 december 2019 gaf de hoge vertegenwoordiger het startsein voor de voorbereiding van een horizontale EU-regeling voor beperkende maatregelen tegen ernstige mensenrechtenschendingen.

Op 17 november 2020 keurde de Raad het EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie 2020-2024 goed. Daarin worden de EU-ambities en -prioriteiten in de betrekkingen met alle derde landen toegelicht. Zo beloofde de EU om een nieuwe horizontale sanctieregeling te ontwikkelen om ernstige schendingen van de mensenrechten wereldwijd aan te pakken.

Meer informatie:


,
Print Friendly and PDF ^