Meerdaags proces in groot witwasonderzoek

Tijdens een meerdaags proces bij de rechtbank op Schiphol staan drie verdachten terecht voor verschillende witwasfeiten. Het gaat om een 62-jarige man en zijn even oude echtgenote uit IJmuiden, en een mannelijk familielid van 52 jaar uit Velserbroek. De strafzaak dient van 19 t/m 28 september 2017.

Half miljoen

De strafzaak is het resultaat van een omvangrijk en langlopend onderzoek naar de handel en wandel van de mannelijke hoofdverdachte. Deze man is door het Gerechtshof veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor onder andere witwassen en drugshandel (zaak ‘Vista’, waarvan de ontnemingszaak nog in hoger beroep loopt). Ondanks die veroordeling zijn de IJmuidenaar en zijn vrouw gewoon door gegaan met criminele praktijken. En dat bleef niet onopgemerkt: op basis van de melding van een ongebruikelijke transactie door een financiële instelling is een nieuw strafrechtelijk onderzoek gestart. Dat heeft in 2013 geresulteerd in een inbeslagname van ruim een half miljoen euro aan contanten, aangetroffen in de woning van het echtpaar. Cash geld waarvan de verdachten de herkomst niet konden verklaren.

Wirwar

Verder onderzoek heeft aangetoond dat de twee hoofdverdachten grote geldbedragen hebben witgewassen. Dat gebeurde op creatieve wijze en door middel van specifieke schijnconstructies. Zo verdenkt het Openbaar Ministerie hen van het maandelijks ontvangen van huurpenningen, die in geen enkele verhouding staan tot de waarde van het pand waarvoor de huur wordt opgestreken. De vrouwelijke verdachte wordt verweten salaris te hebben ontvangen van een bedrijf, terwijl deze salarisbetalingen op veel grotere bedragen zien dan de omzet van het bedrijf rechtvaardigt. Bovendien lijkt het er op dat zij (nagenoeg) geen werk heeft verricht voor de ontvangen geldbedragen. Voorts wordt verdachten verweten een auto te kopen en daarna te verkopen, voor een aanzienlijk hogere waarde dan dat de auto in werkelijkheid waard is. Tot slot zijn door derden zogenaamde leningen verstrekt aan de hoofdverdachten. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat deze leningen eveneens schijnconstructies zijn. Kortom, een wirwar aan te veel ontvangen geldstromen, gefaciliteerd door meerdere mensen.

Pluk-ze

De feiten waarvan het Openbaar Ministerie de drie verdachten beschuldigt worden de komende dagen behandeld. Mogelijk dat ook een ontnemingsvordering van ruim vier ton aan bod komt. Op 25 september zal de officier van justitie haar strafeis uitspreken.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^