Ketelinstallateur schuldig aan dood door koolmonoxidevergiftiging

Rechtbank Overijssel 26 januari 2017, ECLI:NL:RBOVE:2017:309 en ECLI:NL:RBOVE:2017:310

Een 45-jarige man uit Raalte is veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur omdat hij een badgeiser verkeerd installeerde in een appartement in Deventer. Hierdoor overleed een bewoner op 17 februari 2014 door koolmonoxidevergiftiging. De man was jarenlang onderhoudsmonteur en bekend met diverse soorten ketels en geisers. Hij had daarom de geiser zorgvuldig moeten installeren en volgens de richtlijnen daarna de rookgasafvoer moeten controleren. De verhuurder is vrijgesproken.

7 keer zoveel koolmonoxide

Op 15 februari 2014 trof de brandweer in een appartement in Deventer een man en een vrouw aan. Beiden moesten naar het ziekenhuis als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. De man overleed twee dagen later, de vrouw kon na een dag naar huis. De brandweer constateerde in de woning bijna 7 keer meer koolmonoxide dan maximaal is toegestaan.

Rookgasafvoerleiding

Door een onjuiste montage van de rookgasafvoerleiding en de harde wind op de afvoerpijp stroomde verbrandingsgassen terug naar de geiser. De geiser gebruikte deze gassen voor de verbranding in plaats van zuurstof, waardoor er een dodelijke concentratie koolmonoxide vrijkwam in de woning. Omdat de thermische terugslagbeveiliging ook niet werkte, sloeg de geiser niet vanzelf uit.

Niet gewild

De installateur heeft het overlijden van het slachtoffer niet gewild. Het valt de man zwaar dat door zijn handelwijze een persoon is overleden. Hij kampt daardoor met psychische en lichamelijke problemen.

Voorkomen

Voor de nabestaanden moet het bijzonder moeilijk zijn een dergelijk zwaar verlies te dragen. Zoals ook naar voren is gebracht tijdens de zitting kent deze strafzaak alleen maar verliezers en heeft de moeder van het slachtoffer – terecht - gezegd dat deze zaak wellicht ongevallen als deze in de toekomst zou kunnen voorkomen.

Lees hier de volledige uitspraken: 

 

 

Print Friendly and PDF ^