Hypotheekadviseur / verzekeraar / directeur-grootaandeelhouder van assurantiekantoor veroordeeld voor hypotheekfraude en witwassen

Rechtbank Amsterdam 23 april 2015, ECLI:NL:RBAMS:2015:2301 Verdachte heeft zich als medepleger schuldig gemaakt aan het gebruik maken van een vals geschrift ter verkrijging van een hypothecaire geldlening. Daarnaast heeft hij zich samen met anderen schuldig gemaakt aan het witwassen van geldbedragen en een woning.

Verdachte is van beroep hypotheekadviseur en verzekeraar en directeur-grootaandeelhouder van een professioneel assurantiekantoor met een AFM-vergunning. Dit bedrijf was voor de onderwereld de schakel met de legale bovenwereld voor het verborgen houden van strafbare feiten, het uit het zicht houden van de opbrengsten daarvan en het uiteindelijk in het legale economische verkeer brengen daarvan, en heeft daartoe zijn professionele kennis en diensten ingezet. Verdachte heeft daarbij niet alleen een faciliterende rol gespeeld, maar hiertoe ook nauw samengewerkt met anderen. Bovendien was hij de initiator en bedenker van de gehanteerde versluieringsconstructie, waarmee eigendom van een woning werd verhuld en aan grote contante, van misdrijf afkomstige geldbedragen, een schijnbaar legale herkomst werd verschaft.

De rechtbank heeft verdachte, met inachtneming van de overschrijding van de redelijke termijn van berechting, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een taakstraf van maximale duur opgelegd.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Print Friendly and PDF ^