Gevangenisstraffen voor sigarettensmokkel

De rechtbank Gelderland heeft op 18 juni jl. 6 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor merkvervalsing en het ontduiken van accijns. Invoeren valse sigaretten

De mannen hadden in 2008 en 2009 2 containers ingevoerd uit China waarin achter een deklading tienduizenden sloffen namaak-Marlboro sigaretten waren verstopt. Het totaal aantal sigaretten in de containers bedroeg respectievelijk 9 en 10 miljoen. Er werden voor 5 mannen, afhankelijk van hun rol en strafblad, gevangenisstraffen opgelegd van 9 tot 18 maanden. Deze mannen waren bij 1 van de 2 transporten betrokken. De 6e man, een 50-jarige man uit Beuningen, kreeg een gevangenisstraf van 27 maanden. De man was bij beide transporten betrokken en had ook nog merkvervalste kleding ingevoerd. Bij de man uit Beuningen werd een bedrag van €12.000,- aan opbrengst verbeurd verklaard. Dit betekent dat hij dit bedrag moet inleveren.

Vrijspraak criminele organisatie

De rechtbank heeft bepaald dat de opgelegde gevangenisstraffen een kwart lager zijn dan wat eigenlijk passend zou zijn. Dit omdat de behandeling van de zaken erg lang heeft geduurd, waarmee ‘de redelijke termijn’ waarbinnen berechting zou moeten plaatsvinden is overschreden. Alle mannen werden vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Mede daarom zijn de opgelegde straffen voor de meeste verdachten lager dan de vrijheidsstraffen van 9 tot 30 maanden (voor de 50 jarige-man) die de officier van justitie had geëist.

Bron: de rechtspraak

 

Print Friendly and PDF ^