Gevangenisstraf voor oplichter van NS en uitgeverijen

Rechtbank Den Haag 24 april 2018, ECLI:NL:RBDHA:2018:4811

De rechtbank Den Haag heeft een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd aan de 43-jarige Sanjay Pershad uit Den Haag. Hij krijgt deze straf omdat hij zich in een periode van vijf jaar op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan oplichting en witwassen van de opbrengsten daarvan. Ook moet hij aan de gedupeerden een schadevergoeding betalen.
 

S Business cards en boeken

Pershad bood zich aan als belastingadviseur of boekhouder bij noodlijdende ondernemingen en wist zo toegang te krijgen tot hun bankrekeningen. Sommige van die ondernemingen liet hij op naam zetten van katvangers, om zelf buiten beeld te blijven. Zo bestelde hij op naam van die ondernemingen ruim 600 business cards bij de NS en bijna 1000 boeken bij verschillende uitgeverijen. Betaling bleef uit. Met de business cards, die ook op Facebook te koop werden aangeboden, is vervolgens gereisd in binnen- en buitenland, onder andere door Pershad zelf. De boeken verkocht hij door via Bol.com. Pershad gebruikte meerdere valse namen, waaronder Jay Bachan en B. Bhola.
 

Schade

Pershad heeft aan vele ondernemingen en personen grote financiële schade toegebracht. De totale schade bedraagt meer dan € 250.000,-. Het is bovendien niet de eerste keer dat Pershad zich schuldig heeft gemaakt aan dergelijke feiten: ook in 2004 en 2015 is hij veroordeeld voor grootschalige fraude.
 

Openbaarmaking naam

Anders dan gebruikelijk heeft de rechtbank de naam van de veroordeelde in deze zaak openbaar gemaakt, om het publiek voor hem te waarschuwen en zo herhaling te voorkomen.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Print Friendly and PDF ^