Gevangenisstraf vanwege forse verduistering gepleegd door verdachte vanuit zijn administratiekantoor

Rechtbank Oost-Brabant 17 oktober 2017, ECLI:NL:RBOBR:2017:5439

Voor de verduistering van in totaal ruim 750.000 euro bij een aantal Verenigingen Van Eigenaren (VVE’s) en particulieren, krijgt een 63-jarige man uit Venlo een gevangenisstraf van 18 maanden.

De verdachte pleegde de verduisteringen tussen 2013 en 2015 vanuit zijn administratiekantoor in Gemert. Hij was als directeur van dit kantoor (mede)bestuurder van diverse Verenigingen van Eigenaren. In die positie maakte hij grote geldbedragen, variërend van 40.000 tot ruim 95.000 euro, over naar rekeningen van zijn eigen kantoor. Hetzelfde deed hij in zijn positie als bewindvoerder van enkele particulieren: bij 1 gedupeerde ging het om een totaalbedrag van 240.000 euro. De man gebruikte het geld om hoge schulden van zijn administratiekantoor te betalen en deels voor privé-uitgaven. Medewerkers van zijn kantoor spraken hem meerdere keren aan op zijn frauduleuze gedrag. Toen hij niet wilde luisteren, deden ze in oktober 2015 aangifte.

Misbruik vertrouwen

De rechtbank stelt vast dat de verdachte het vertrouwen dat de leden van de VVE’s in hem gesteld hadden, ernstig heeft geschaad. Huisvesting is één van de basisbehoeften in de samenleving. Leden van VVE’s sparen vaak jarenlang om te kunnen investeren in hun huisvesting. De verduistering van hun geld is daarom zeer kwalijk. Hetzelfde geldt voor het misbruik dat de man maakte van het vertrouwen dat particulieren in hem stelden als bewindvoerder. Het gaat om kwetsbare personen die erop moesten kunnen vertrouwen dat hij uitermate zorgvuldig met hun geld zou omgaan. Verder rekent de rechtbank het de verdachte aan dat hij de waarschuwingen van zijn eigen medewerkers over zijn gedrag heeft genegeerd.

In het voordeel van de verdachte weegt dat hij volledig heeft meegewerkt aan het politieonderzoek. Ook heeft hij zich op de zitting schuldbewust getoond en heeft hij enkele gedupeerden terugbetaald. Dit gaat wel om een relatief gering bedrag. De rechtbank oordeelt dat alleen een celstraf rechtdoet aan de grote financiële schade die de verdachte aan de gedupeerden heeft toegebracht.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Print Friendly and PDF ^