Gevangenisstraf van 3 jaar voor oplichting en flessentrekkerij

Een 45-jarige man uit Moergestel is veroordeeld tot 3 jaar cel voor oplichting en flessentrekkerij. De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht bewezen dat hij tussen 2007 en 2011 meerdere bedrijven voor in totaal een paar miljoen euro heeft benadeeld. De officier van justitie had 4 jaar gevangenisstraf geëist.

Valse namen

De verdachte deed zich voor als tussenhandelaar en bewoog bedrijven hem goederen te leveren, terwijl die nog niet betaald waren. Als bedrijven dit weigerden, overtuigde hij hen door een vals overschrijvingsbewijs of valse betalingsopdracht te tonen. Op die manier verkreeg hij grote ladingen van allerlei producten, waaronder sportsokken, batterijen en babyvoeding, zonder daarvoor te betalen. De verdachte maakte hierbij onder meer gebruik van valse namen en vennootschappen die speciaal voor dat doel waren opgericht. Volgens de rechtbank heeft de man door zijn handelen niet alleen afbreuk gedaan aan het vertrouwen binnen het handelsverkeer, maar is hij er ook aan voorbij gegaan dat de bedrijven van wie hij de goederen afnam mogelijk in financiële problemen konden raken.

Langdurig proces

De strafzaak tegen de verdachte liep al sinds 2011. Toch wordt hier geen rekening mee gehouden in de strafbepaling, omdat het overgrote deel van de vertraging niet aan het OM of de rechtbank te wijten is, aldus de rechter. De verdachte werd tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis namelijk telkens opnieuw aangehouden op verdenking van het plegen van nieuwe, soortgelijke strafbare feiten. Hij kwam daardoor weer in detentie terecht en zijn ziektebeeld verslechterde, waardoor volgens de verdediging de voorbereiding van de zaak in het gedrang kwam. De verdachte lijdt onder meer aan PTSS en viel enkele malen kort voor aanvang van een geplande zitting flauw. Tijdens het ‘bijzondere procesverloop’ heeft de rechtbank voldoende rekening gehouden met deze persoonlijke omstandigheden, aldus de rechter.

Op een later tijdstip verschijnt de man ook voor de nieuwe verdenkingen voor de rechter.

Print Friendly and PDF ^