Fraudezaak woningcorporatie Dinxperlo moet over

De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat de zaak waarin een voormalig hoofd/manager financieel economische zaken wordt verdacht van onder meer verduistering van meer dan 1.500.000 euro bij Woningstichting Dinxperlo en enkele verenigingen van eigenaren opnieuw moet worden behandeld. De verdediging heeft zowel bij de rechtbank als in hoger beroep vrijspraak bepleit en daaruit volgt dat de rechtbank volgens de wet de bewijsmiddelen had moeten uitwerken. Dat heeft de rechtbank (LJN BL7590) niet gedaan en daarom had het hof dit vonnis niet mogen bevestigen.

De Hoge Raad oordeelt verder dat de grond waarop in de eerdere instanties vrijspraak is bepleit geen stand houdt. De verdachte kon zich de gelden onrechtmatig toe-eigenen vanwege zijn functie als hoofd/manager financieel economische zaken. Dat hij die gelden niet rechtstreeks in beheer had en dat hij nog bepaalde handelingen moest verrichten om de vrije beschikking te krijgen over de te verduisteren gelden doet daar niet aan af.

De verdachte werd voor de verduistering en de andere bewezenverklaarde feiten door het hof Arnhem veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en het terugbetalen van 800.000 euro aan de woningstichting.

Print Friendly and PDF ^