FIOD houdt twee verdachten aan in witwasonderzoek

De FIOD heeft vorige week dinsdag in een internationaal onderzoek naar witwassen een echtpaar van 56-jaar uit Amstelveenaangehouden. Er zijn twee woningen in Aruba doorzocht, een woning in Amstelveen, en een woning en bedrijfspand in Amsterdam. Er is behalve op administratie ook beslag gelegd op onroerend goed, twee auto’s, en een boot omdat misdaad niet mag lonen. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een melding van een verdachtetransactie door de FIU. Het echtpaar wordt verdacht van witwassen. De man en vrouw verkochten in 2009 op Aruba percelen grond voor een onverklaarbaar hoge prijs aan drie stichtingen. Het geld werd ontvangen van twee offshore vennootschappen. De verkoop ging niet door, maar het geld is tot op heden niet terugbetaald.

De verdachten lijken daarnaast van de  wind te leven. Hun uitgaven zijn niet te verklaren uit hun reguliere inkomsten en vermogen. Op hun bankrekeningen ontvangen ze regelmatig grote geldbedragen uit het buitenland onder de noemer ‘lening’. Aflossingen worden niet gezien.  Ze wonen in een woning van circa 1.900.000 euro.

De rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam heeft de man afgelopen vrijdag in bewaring gesteld voor 14 dagen. De vrouw is voor 6 dagen in bewaring gesteld.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^