Diverse personen veroordeeld tot betalen schadevergoeding voor niet betaalde reizen met NS Businesscards

Rechtbank Den Haag 16 mei 2018, ECLI:NL:RBDHA:2018:5758

De rechtbank in Den Haag heeft drie vonnissen gewezen waarin diverse personen zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan NS Reizigers.
 

Contracten

Twee van de gedaagde partijen hadden in de periode van 2012 tot en met 2017 diverse vennootschappen opgericht, waarvan zij bestuurder werden. De vennootschappen stonden steeds maar een korte periode in het handelsregister ingeschreven. Zij sloten contracten af met NS Reizigers voor het gebruik van NS Business Cards. Op basis van deze contracten zijn voor ongeveer 90 gebruikers NS Business Cards besteld. De daarmee gemaakte reizen tot een bedrag van ongeveer € 190.000 zijn nooit betaald. De rechtbank heeft geoordeeld dat deze bestuurders aansprakelijk zijn voor de schade die NS Reizigers hierdoor lijdt.
 

Verstek

De rechtbank veroordeelde ook een derde persoon tot het betalen van deze schade. Volgens NS Reizigers was hij betrokken bij het aanschaffen en verkopen van de NS Business Cards aan gebruikers. Hij had verstek laten gaan in de tegen hem aangespannen procedure.
 

Onderzoek

In een derde vonnis zijn ook diverse gebruikers van de NS Business Cards veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan NS Reizigers variërend van € 1.200 tot € 5.600. Deze gebruikers waren niet in dienst van de vennootschappen die de kaarten hadden aangevraagd. De omstandigheden waaronder zij de NS Business Cards verkregen hadden zij niet mogen vertrouwen. Zij hadden onderzoek moeten doen of het allemaal wel klopte. Eén persoon deed wel onderzoek en hoeft aan NS Reizigers slechts € 200 te betalen. Door het gebruik van de NS Business Card had hij een voordeel tot dit bedrag.

Lees hier de volledige uitspraak:

 

 

Print Friendly and PDF ^